Tietoa retkikohteesta

Lappohjanranta sijaitsee Hangon ja Tammisaaren välissä, 1,6 km etelään tieltä nro 25. Lappohjan juna-asemalta ja bussipysäkiltä on vain noin 1,3 km matka rantaan. Uuvin alueen rantaviivan pituus on 1200 m, ja koillisessa alue rajautuu Högsandin loma- ja kurssikeskukseen. Högsandin puolella metsänraja jää ylemmäs, korkealle nousevan dyynirinteen päälle.

Vesirajasta merelle päin on pitkälti matalaa ja paikoin hiekka muodostaa jopa vedenalaisia särkkiä. Tästä syystä alueelle rantautuminen ei onnistu muuten kuin pikkuveneillä. Noin 100 metrin kohdalla vesi syvenee äkkiä paikoin jopa 15 metriin.

Lappohjanranta edustaa eteläiselle Hankoniemelle tunnusomaista dyynirantaluontoa. Alue jakautuu rantavyöhykkeeseen ja sen takaiseen kuivaan kangasmetsään. Vedenrajan tuntumassa on paikoin hyvinkin jyrkkiä rantatörmiä, joihin tuulen tuivertamat vanhat männyt ovat ankkuroituneet paksuilla juurillaan. Törmän hienojakoinen, lähes valkea hiekka on kuitenkin ajan kuluessa valunut alas voimakkaan tuuli-, jää- ja vesieroosion takia, joten puiden juuret ovat rannan puolella osittain ilmassa.

Rantatörmän alueella, kuten muuallakin, missä hieno hiekka muodostaa vallireunaa, tulee välttää liikkumista hiekan valuvuuden ja eroosiovaikutuksen takia. Rannan ja metsän välillä liikkuminen on ohjattu portaiden kautta.

Lappohjanrannan alue on luontoarvoiltaan merkittävä, ja se on osa EU:n Natura 2000 -suojelualueverkostoa.

Alueella ei aurata talvisin.

Esteettömyys

Alue on tasainen, joten siellä on helppo liikkua. Polut ovat leveitä ja kovapohjaisia, mutta rantahiekka on pehmeää. Rantaan pääsee portaita pitkin. Portaat ovat kuitenkin jyrkähköt, eivätkä ne ole esteettömät.

Lisätietoa

Hankoniemi, aina Lappohjan taajamaan saakka, oli vuokrattuna Neuvostoliitolle välirauhan aikana (1940–41). Hangon vuokra-alueen rajalinja sijaitsi aikoinaan vain noin kilometrin päässä Lappohjanrannasta. Uuvin alueelta maastosta löytyy vielä ajan patinoimia jälkiä: itä-länsi-suuntainen panssarivaunukaivanto, juoksuhautoja, ajoneuvokuoppia ja maahan kaivettujen korsujen sekä parakkien kuoppia. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa tutustua Rintamamuseoon, joka sijaitsee 25-tien pohjoispuolella Lappohjan kohdalla.