Alueen pinta-ala
2400 ha
Osoite
Knutersintie 667, 00890 Helsinki
Palvelut
infotauluja, esteetön keittokatos, laavuja, pysäköintipaikkoja, tulipaikkoja, keittokatoksia, käymälöitä, esteetön käymälä, merkittyjä reittejä, esteetön reitti
Sipoonkorven kansallispuisto on oiva esimerkki pääkaupunkiseudun luonnonläheisestä luonteesta. Laajat, kallioiset korpimetsät ja niiden seassa levittäytyvät perinneympäristöt tarjoavat elinympäristöjä laajalle lajikirjolle, ja Sipoonkorvessa onkin edustettuna lähes koko eteläsuomalainen nisäkäs- ja lintulajisto.
Alueen ylläpitäjä ja lisätiedot: Metsähallitus
Tulenteko on sallittu karttaan merkityillä tulipaikoilla ja keittokatoksissa. Maastopalovaroituksen aikana tulen saa tehdä hormillisissa tulisijoissa (Bisajärven ja Storträskin keittokatokset ja Ängesbölen parilaavu).
Telttailu on sallittu Ängesbölen ja Kalkkiruukin tulipaikkojen yhteydessä.
Koirat ja muut lemmikit on pidettävä kytkettyinä.
Alueen ylläpitäjä ja lisätiedot: Metsähallitus
Sipoonkorven kansallispuisto on oiva esimerkki pääkaupunkiseudun luonnonläheisestä luonteesta. Laajat, kallioiset korpimetsät ja niiden seassa levittäytyvät perinneympäristöt tarjoavat elinympäristöjä laajalle lajikirjolle, ja Sipoonkorvessa onkin edustettuna lähes koko eteläsuomalainen nisäkäs- ja lintulajisto.
Tietoa retkikohteesta
Sipoonkorven kansallispuisto sijaitsee satelliittimaisesti kolmen kunnan alueella – Sipoon, Vantaan ja Helsingin. Sipoonkorvessa on usein sankoin joukoin innokkaita ulkoilijoita, ja suosituimmat pysäköintialueet saattavat ruuhkautua. Retkeilypalveluita ja pysäköintipaikkoja löytyy eri puolilta Sipoonkorpea, ja myös julkisella liikenteellä saapuen retken voi aloittaa monesta paikasta. Kannattaakin siis kokeilla erilaisia tapoja lähestyä Sipoonkorven salomaita ja patikkapolkuja.
Linja-autopysäkit ja linkit HSL:n reittioppaaseen löytyvät kartalta.
Suurimmalle pysäköintialueelle Knuterisintielle mahtuu 160 autoa. Kaikki pysäköintialueet lähestymisohjeineen löytyvät kartalta.
Sipoonkorven kansallispuistossa voi liikkua niin jalan, hiihtäen, soutaen, meloen kuin pyörällä. Pyöräillessä on käytettävä selvästi erottuvia polkuja ja otettava muut kulkijat huomioon.
Kansallispuisto on luonnonsuojelualue, jolla eivät päde jokamiehenoikeudet. Sipoonkorven kansallispuistossa retkeillessä on aina tutustuttuva alueen sääntöihin ja rajoituksiin.
Ajankohtaiset Sipoonkorven kansallispuistoon liittyvät tiedotteet on myös syytä tarkastaa ennen retkeä.
Reitit
Byabäckenin luontopolku
Polun pituus 1,4 km; rengasreittinä 2,1 km. Merkitty maastoon puihin oransseilla merkeillä.
Luontopolku kulkee läpi Byabäckenin metsien päätyen laitumien vieritse Länsitien varteen, josta on tietä pitkin pysäköintialueelle noin 700 metrin matka (ethän oikaise viljelysten läpi).
Kalkinpolttajanpolku
Reitin pituus on 4,8 km. Merkitty maastoon vihreä-valkoisin merkein. Kulkee vaativassa maastossa, ja jyrkimmissä kohdissa on portaita. Reitti kulkee perinteisellä kalkkikaivos- ja maatalousalueella pelto- ja metsämaisemissa. Alueella on poltettu ja louhittu kalkkia.
Tasakallio – Storträsk -vaativa esteetön reitti
Reitin pituus on 1 km/suunta. Pysäköintipaikalta alkava leveä sorastettu reitti kulkee metsämaisemassa Storträskin rantaan. Reitin varrella on loivia mäkiä.
Bakunkärrin kierros
Reitin pituus on noin 2 km. Maastossa sinisillä reittimerkeillä merkitty/opastettu kierros alkaa Bakunkärrin pysäköintialueelta Knutersintien varresta ja pituutta sillä on noin kaksi kilometriä. Helpohko reitti kulkee vaihtelevassa maastossa metsän siimeksessä ja karuilla kallioilla. Reitiltä on viitoitettu pisto Bakunkärrin taukopaikalle.
Knutersin kierros
Kierroksen pituus on noin 3,8 km. Maastoon oransseilla merkeillä merkitty reitti alkaa Knutersin portin pysäköintialueelta ja kiertää Bakunkärrin keittokatokselle ja takaisin.
Esteettömyys
Storträskin rannassa on esteetön keittokatos, esteetön puuliiteri ja invakuivakäymälä. Storträskin ranta-alueelle vie Tasakallion pysäköintialueelta vaativa esteetön reitti.
Lisätietoa
Hyvänä lähtöpisteenä Sipoonkorpeen toimii myös Kuusijärven ulkoilualue, josta pääsee kansallispuistoon komeaa kävelysiltaa pitkin.