Tietoa retkeilijälle

Stora Brändö sijaitsee aivan mantereen tuntumassa, Porkkalaniemen itäpuolella. Saaren vierestä kulkee merkitty 1,2 metriä syvä veneväylä. Etelä- ja itäosan vedet ovat matalia ja karikkoisia, mutta pääsaaren länsirannalla on jylhiä kallioita, joiden edustalla vesi on syvää, ja näillä kohdin onkin sopiviin rantautumispaikkoihin asennettu kiinnitysrenkaita. Saaren itäpuolella on vallitsevilta tuulilta suojassa oleva lahti tukevine betoniponttonilaitureineen ja kiinnityspoijuineen. Hyvinä jäätalvina saaren tulipaikoille kannattaa suunnata hiihtäen tai luistellen.

Stora Brändön monipuoliseen luontoon ja maisemiin tutustuu parhaiten tekemällä patikointikierroksen saaren ympäri kiertävällä polulla. Etelässä reitti vie korkealla kalliolla sijaitsevalle lintutornille. Aivan lintutornin alapuolelta alkaa linnustonsuojelualue, joka käsittää Stora Brändön eteläreunan sekä sen edustan luodot. Tälle alueelle maihinnousu on kielletty lintujen pesimäaikana (1.4.-31.7.), mutta sinne avautuu hyvät näkymät lintutornista. Luonnostaan arvokas Stora Brändön saariryhmä kuuluu myös valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan.

Esteettömyys

Stora Brändössä ei ole esteettömiä palveluita. Alueella on korkeuseroja, polut ovat kapeita ja juurakkoisia, ja sisältävät liukkaita kallio-osuuksia.

Lisätietoa

Stora Brändön saariryhmä kuului Neuvostoliitolle toisen maailmansodan jälkeen vuosina 1944–1956 vuokrattuun Porkkalan vuokra-alueeseen. Alueiden palautusten jälkeen oli tavallista, että vuokra-alueiden rakennukset hävitettiin, mutta Stora Brändöllä ei perimätiedon mukaan ole pitkään aikaan ennen sotiakaan ollut rakennuksia.

Saaren pohjoisrannan tuntumasta löytyy kuitenkin jäänteitä kalastajan asumuksesta sekä saaristolaisesta kulttuurimaisemasta vanhoine puutarhakasveineen. Entisen asuinrakennuksen kivijalan tuntumassa voi nauttia eväitä ja paistaa makkaraa keittokatoksen suojassa. Jos sadekeli yllättää, niin katokseen mahtuu isompikin porukka. Pihaympäristö avoimine niittyineen käy mitä mainioimmin telttayöpymiseen. Kesäisin keto-orvokit koristavat violettina kukkamattoina pihaa. Vaikka saarella ei enää olekaan asunut ketään pitkään aikaan, pieniä merkkejä sen historiasta on edelleen nähtävissä siellä täällä.

Stora Brändön virkistysalue kuuluu Uuvin luontopääkaupunkikohteisiin.

Olitpa sitten retkeilemässä veneillen tai luistellen, Stora Brändö on sinulle sopiva monipuolinen luontokohde. Tervetuloa Stora Brändölle!