Ulkoilijalle: pelisäännöt alueilla

Ulkoilu on mahtavaa! Ja tapoja nauttia raittiista ilmasta, kauniista maisemista sekä pienistä ja suurista luonnon ihmeistä on yhtä monta kuin ulkoilijoitakin. Yksi haluaa vain kellahtaa selälleen rantakalliolle, katsella ohi lipuvia pilviä ja kuunnella aaltojen ääntä, toinen taas nauttii vauhdikkaammasta etenemisestä luonnossa, vaikkapa polkujuoksun tai maastopyöräilyn merkeissä.

Ulkoilua voi harrastaa erilaisilla alueilla kuten ulkoilu- ja virkistysalueilla sekä kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla. Kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla on erilaisia sääntöjä ja rajoituksia koskien niiden käyttöä. Muiden kuin suojelualueiden käytön perusperiaatteena on jokaisenoikeuksien noudattaminen. Tutustu jokaisenoikeuksiin ja muista, että vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä.

Jotta ulkoilu ja luonnosta nauttiminen on kaikille mukavaa, sopu säilyy ja alueet pysyvät hyvinä jatkossakin, on noudatettava tiettyjä pelisääntöjä. Alle on koottu tietoa ja maanomistajien antamia ohjeita alueiden käytöstä. Lisäksi kunkin alueen esittelysivulla on kerrottu olennaisista, aluetta koskevista säännöistä.

Ota huomioon muut ulkoilijat sekä kohtele kunnioittavasti luontoa ja sen asukkaita!

TULENTEKO

 • Tulenteko on sallittu ainoastaan erikseen osoitetuilla rakennetuilla tulipaikoilla.
 • Tulipaikoilla voi käyttää ainoastaan paikalle toimitettuja tai itse tuotuja polttopuita.
 • Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty myös tulipaikoilla. Tarkista voimassa olevat metsäpalovaroitukset aina ennen tulen sytyttämistä.
  • Uuvin alueilla tulentekokielto metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikaan koskee kaiken tyyppisiä tulisijoja (keittokatos, avotulipaikka).
  • Kuntien, kaupunkien ja Metsähallituksen alueilla metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikaan tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulipaikoilla (esimerkiksi keittokatos tai umpinainen kota).
  • Tulen saa tehdä kaasu- tai bensakäyttöisellä retkikeittimellä myös metsä- tai ruohikkopalovaroituksen ollessa voimassa. Tulen sytyttäjä on kuitenkin aina vastuussa tulesta.
 • Risukeitin ja kertakäyttögrilli rinnastetaan kipinöintiriskinsä takia Pelastuslaissa avotuleen, joten niiden käyttäminen on Uuvin, kuntien ja kaupunkien alueilla kielletty muualla kuin tulentekoa varten osoitetuissa tulisijoissa.
  • Metsähallitus sallii alueillaan risukeittimen käytön. Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikaan risukeitintä ei saa käyttää.
 • Kivien, runkojen ja muiden luonnonmateriaalien kasaaminen telttasaunaa varten on kiellettyä.
 • Tulen sytyttäjä on aina vastuussa tulesta. Tulen sytyttäjä on myös korvausvelvollinen tulen aiheuttaman vahingon sattuessa.

YÖPYMINEN

 • Ulkoilu- ja virkistysalueilla saa yöpyä jokamiehenoikeuksien puitteissa lyhytaikaisesti, esim. parin yön pituinen telttailu maastossa on sallittua. Leiriytyä ei saa piha-alueille tai piha-alueiden läheisyyteen, viljelyksille eikä muille erityiseen käyttötarkoitukseen otetuille alueille.
 • Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, leiriytymistä voidaan rajoittaa tai se voidaan kieltää. Tarkista telttailuun liittyvät rajoitteet kohteen tiedoista.
 • Joillain virkistysalueilla voi olla suosituksia erityisen hyvin telttailuun sopivista paikoista.
 • Pysäköintialueilla leiriytyminen ei ole sallittua. Leiriytymiseksi lasketaan esimerkiksi retkituolien sijoittaminen ajoneuvon ulkopuolelle ja tukijalkojen ulos ruuvaaminen.
 • Ulkoilu- ja virkistysalueiden maksuttomissa retkisatamissa saa pitää venettä ja yöpyä jokamiehenoikeuksien puitteissa lyhytaikaisesti, esim. pari yötä. Pidempiaikainen yhtäjaksoinen kiinnittäytyminen laitureihin, poijuihin ja kiinnitysrenkaisiin on kielletty.

Useimmilla alueilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatetta, mikä tarkoittaa sitä, että kävijät huolehtivat itse roskansa pois maastosta. Joillakin alueilla on roska-astiat esimerkiksi lähtöpisteiden yhteydessä. Huolehdithan muutenkin, että paikat jäävät jäljiltäsi hyvään kuntoon.

Maaston kulumisen ehkäisemiseksi on suositeltavaa käyttää merkittyä reittiä, kun sellainen on olemassa. Tämä on erityisen tärkeää luonnonsuojelualueilla tai muilla alueilla, joilla on erityisiä luontoarvoja tai kulumiselle alttiita paikkoja.

Marjoja ja sieniä saa poimia. Sen sijaan kasvillisuutta ei saa vahingoittaa ja esimerkiksi sammalta, jäkälää tai maa-ainesta ei saa ottaa. Puiden kaataminen tai vahingoittaminen on kiellettyä.

Koirien irti pitäminen kaikilla alueilla on kiellettyä (metsästyslaki 53 §) ilman erikseen annettua lupaa. Kielto on voimassa ympäri vuoden. Koirien ja muiden eläinten uittaminen uimapaikoilla ja uimarannoilla on kielletty.

Luonnonvaraisia eläimiä ei saa häiritä. Esim. pesimärauhan turvaamiseksi maihinnousua ja leiriytymistä tulee välttää lintuluodoilla pesimäaikana (5.4.–31.7.). Veneillessä tulisi pitää riittävää suojaetäisyyttä sekä välttää ison aallokon syntymistä ja turhaa melua.

Moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla ei maastoliikennelain 4 §:n mukaan saa liikkua maastossa ilman maanomistajan erityistä lupaa. Huomaathan myös, että moottorikäyttöisen ajoneuvon pysäköinti maastoon on kielletty.

Metallinetsintä saa käyttää jokamiehenoikeudella osoittamaan metalliesineiden sijainteja, mutta maaperän kaivamiseen pitää hakea etukäteen maanomistajan lupa. Museovirasto on laatinut metallinetsintään ja muinaismuistoihin liittyvän kattavan oppaan.

Joillakin Uuvin omistamilla alueilla on itsepalvelusaunoja. Saunavuoro täytyy aina varata paikalta löytyvään saunavuorovihkoon vaikka muita saunojia ei olisikaan. Lisätietoa Uuvin saunoista.

KALASTUS

Onkiminen ja pilkkiminen on sallittu kaiken ikäisille, ellei kohteen tiedoissa mainita muuta. Viehekalastusta varten 18–64-vuotiaiden on suoritettava kalastonhoitomaksu, joka oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla. Lisätietoa kalastuksesta ja kalastonhoitomaksusta löytyy sivulta kalat.fi ja tietoa kalastusrajoituksista täältä.

LISÄTIETOA:
Jokaisenoikeudet ympäristöhallinnon sivuilla
Jokamiehenoikeudet Suomen Ladun sivuilla
Ulkoilijan ohjeet ja etiketit Suomen Ladun sivuilla
Metsähallituksen Retkietiketti
Helsingin kaupungin ulkoilualueiden vastuullisen retkeilyn ohjeet
Sipoon kunnan saariston virkistysalueiden järjestyssäännöt