Uuvi kutsuu luonnosta välittävät ulkoilijat, yhteiskuntavastuustaan huolehtivat yritykset ja yhdistykset sekä toimintaa kaipaavat opiskelijaporukat ja urheiluseurat mukaan talkoisiin tekemään hyvää ja virkistäytymään luontoon! Kitkentäpuuhissa kädet pääsevät töihin, mieli lepäämään ja aivot latautumaan. Hyvää tehdessä on lupa fiilistellä, joten talkoopäivään voi yhdistää esimerkiksi maisemien ihailua avokallioilla ja metsäpoluilla kulkemista unohtamatta tietenkään eväshetkiä.

Vieraslaji – mikä se on?

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaisen esiintymisalueensa ulkopuolelle usein ihmisen avustamana joko tahattomasti kulkeutumalla tai tarkoituksella (esim. puutarhakasvit). Lajit sopeutuvat uudelle alueelle ja levittäytyvät tehokkaasti luontoon vailla luontaisia vihollisia. Hyvin sopeutuvat ja tehokkaasti leviävät vieraslajit vievät elintilaa alkuperäislajistolta ja aiheuttavat haittaa paikallisille ekosysteemeille kuten niittykukille. Uuvin alueilla haitallisista vieraslajeista pääsee talkoilemalla torjumaan kurtturuusua ja komealupiinia. Alla olevaan karttaan on merkitty kaikki Uuvin alueilla olevat talkookohteet.

Kitkemisen ABC

Talkoolaiset voivat valita kartan kohteista itselleen kitkemiseen parhaiten sopivan kurtturuusu- tai komealupiiniesiintymän. Työvälineiksi talkoolaisille riittävät pistolapiot, työhanskat ja jätesäkit – kännykkäkameralla voi näpätä kuvat talkookohteesta ennen ja jälkeen kitkemisen.

Tehokkainta kurtturuusun ja komealupiinin torjunta on, kun ne kaivetaan maasta ylös juurineen. Kurtturuusun kaikkia juurakon osia voi joskus olla haastavaa saada pois maasta, jolloin on tärkeää jättää aloitettu kaivanto avonaiseksi. Seuraavalla kitkentäkerralla on sitten helppo paikallistaa mahdollisista maahan jääneistä juurakonosista vesovat kasvien alut.

Kurtturuusu kukkii kuvan keskellä aniliininpunaisin kukin.

Komealupiinissa on ”porkkanamainen” paalujuuri, joka tiheämmissä lupiinirykelmissä on haaroittunut. Kaivettaessa komealupiinin juurakko on tärkeää saada mahdollisimman kokonaisena pois maasta. Juurineen kitkemisen ohella merkityksellistä työtä on myös haitallisten vieraskasvien leviämisen ehkäiseminen. Tätä voi tehdä esimerkiksi hakemalla komeat kukkakimput maljakkoon komealupiinikohteelta muutaman kerran kesässä.

Pieniä ja suuria lupiinin juuria.

Talkoolaiset keräävät kitkemisen kasvijätteen jätesäkkeihin, ja vievät ne virkistysalueiden jäteastioihin. Mikäli talkookohteen alueella ei ole jäteastiaa, voi kasvijätteen jättää suljettuihin jätesäkkeihin talkookohteelle ja ilmoittaa asiasta Uuville, joka huolehtii ne pois maastosta.

Rohkeasti mukaan!

Haitallisten vieraskasvilajien torjuntatalkoisiin ovat tervetulleita niin yksittäiset henkilöt kuin suuremmat porukat. Otathan rohkeasti yhteyttä Uuvin luonnonhoidon suunnittelijaan Juusoon, kun talkoointo herää ja kartalta löytyy sopiva kitkentäkohde! Kurtturuusukohteita löytyy Gölisnäsin, Kopparnäs-Störsvikin, Kalliosaaren, Pikku Leikosaaren, Varlaxuddenin, Brokholmenin sekä Norra Sandön virkistysalueilta. Ja komealupiinikohteita löytyy puolestaan Kopparnäs-Störsvikin ja Yli-Takkulan virkistysalueilta.

Lisätietoa:

Juuso Hämäläinen
suunnittelija
puh. 050 4427054
juuso.hamalainen@uuvi.fi

Kurtturuusun kitkentää Kalliosaaressa.