Kevään, valon, sulavan maan ja lintujen laulun myötä tekee mieli lähteä ulkoilemaan. Ajatus on samanlainen meillä kaikilla, joten tunnetuimmat retkikohteet ruuhkautuvat. Alla vinkataan muutamasta kirjasta, joissa esitellään retkikohteita ympäri Uuttamaata. Uuvin sivuilta löytyy myös kattava lista kuntien, Metsähallituksen ja Uuvin ylläpitämistä kohteista.

Etelä-Suomen retkeilyopas 1

Luontokohteita pääkaupunkiseudulta länteen (2014), Raija Hentman, Minerva kustannus
Pääkaupunkiseudulta länteen löytyy viisi kansallispuistoa ja lukemattomia luonnonsuojelu-, virkistys-, retkeily- ja ulkoilualueita. Kirjassa esitellään retkeilyreittejä, joilla voi samoilla päiväkausia, luontopolkuja, joilla viivähtää tunnin tai pidempään, historiaan johdattavia muinaispolkuja ja reittejä, joista ilahtuvat erityisesti lapset. Alueella on myös paljon vesistöjä, joihin voi tutustua soutaen tai meloen tai matkata yhdysaluksien kyydissä. Talvella pitkät latureitit houkuttavat hiihtoretkille. Kohdeselostusten lisäksi kirja antaa tiivistettyä tietoa valituista kasveista, eläimistä, geologisista kohteista, historiallisista paikoista ym.

Etelä-Suomen Retkeilyopas 2

Luontokohteita pääkaupunkiseudulta itään (2016), Raija Hentman, Minerva kustannus
Etelä-Suomen retkeilyoppaan ensimmäisessä osassa esiteltiin länsipuolen 148 kohdetta kolmeen lohkoon jaettuina. Tässä toisessa osassa itäpuolen kohteita on 95 ja niissä esitellään yhteensä 106 reittiä kahtena eri lohkona. Kirjassa esitellään retkeilyreittejä, joilla voi samoilla päiväkausia, luontopolkuja, joilla viivähtää tunnin tai pidempään, historiaan johdattavia muinaispolkuja ja reittejä, joista ilahtuvat erityisesti lapset. Kohdeselostusten lisäksi kirja antaa tiivistettyä tietoa valituista kasveista, eläimistä, geologisista kohteista, historiallisista paikoista ym.

Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas

(2018), Raija Hentman, Minerva kustannus
Kaikki pääkaupunkiseudun retkeily- ja ulkoilukohteet koottuna yksiin kansiin. Kohteita on lähes 150 saaristosta sisämaahan. Oppaassa on maanmittauslaitoksen tarkat maastokartat kustakin kohteesta. Kirja sisältää Helsingin, Espoon, Kauniaisen ja Vantaan retkeilykohteet sekä Nuuksion järviylängön ja Sipoonkorven kansallispuistoineen. Kohdeselostusten lisäksi kirja antaa tiivistettyä tietoa mm. kasveista, eläimistä, geologisista kohteista, ja historiallisista paikoista.

Metrolla metsään

(2018), Elli Keisteri-Sipilä, Metsäkustannus
Metro on nopein ja helpoin reitti luontoon yhä useammalle suomalaiselle. Tuskin missään muualla maailmassa on yhtä vihreiden maisemien metroa, joka veisi yhtä monipuolisiin retkeilykohteisiin. Pääkaupunkiseudun metrolla pääsee kätevästi ja helposti mitä erilaisimpiin kaupunkiluonnon nähtävyyksiin ja retkimaastoihin. Suomen tiheimminkin asutulla seudulla luonto on hyvin lähellä.

Bussikortilla luontoon

(2019), Antti Koli, Karttakeskus
Kun tietää mistä etsiä, pääkaupunkiseudun alueelta löytää mitä monipuolisimpia luontokohteita. Ja niihin pääsee matkakortilla eli julkista liikennettä käyttäen. Bussikortilla luontoon kertoo aloittelevallekin harrastajalle sopivista retkikohteista ja luonnosta pääkaupunkiseudulla. Kirjan neuvoilla luontoelämyksiä löytää paljon lähempää kuin luulisi!

Lumoava Helsinki 200 luontoelämystä

(2017), Jussi Helimäki (toim.), Edita
Lumoava Helsinki johdattaa lukijansa monille vähemmän tunnetuille mutta silti yhtä kiehtoville paikoille. Mikä parasta, useat kohteet löytyvät yllättävän läheltä ja ovat helposti saavutettavissa.
Helsingin luonto on monipuolista ja vaihtelevaa: kallioista merenrantaa, rantaniittyä, kosteikkoa, lehtoa, aarnimetsää ja jopa suota. Maisemat ovat monin paikoin upeat ja eläin- ja kasvilajisto on runsasta. Kirja auttaa lukijaa löytämään kaupunkiluonnon arvokkaat luontoalueet sekä pienet yksittäiset kohteet jopa aivan keskustan tuntumasta.
Kirjassa esitellään valtaosa Helsingin luonnonsuojelualueista, suojeltaviksi esitetyistä kohteista ja suojelluista luontotyypeistä, lähes kaikki luonnonmuistomerkit sekä valikoima geologisia kohteita, perinneympäristöjä, puistoja ja viheralueita.
Kirjaa voi lukea myös maksutta sähköisesti.

Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteet

(2017), Katrin Aia & Pirkko-Liisa Merikoski, Espoon kaupunki
Kotinurkilta kallioille: Espoon luontokohteet -teos esittelee kuvin ja kartoin noin 300 luontokohdetta kattaen lähes kaikki Espoon luonnonsuojelualueet, luontotyyppeinä suojellut alueet, luontopolut, merkittäviä luonnonmuistomerkkejä, geologisia kohteita, vanhoja perinnemaisemia ja virtavesiä. Kirjan upeat valokuvat ja havainnolliset kartat opastavat lukijan tutustumismatkalle lähiluontoon, metsiin ja meren saarille.
Kirjaa voi lukea myös maksutta sähköisesti.

Sipoonkorpi Luontokohdeopas

(2020), Seppo Parkkinen Kai Hypen, Karttakeskus
Pääkaupunkiseudun kupeessa piilottelevan kansallispuiston monipuolinen luonto on jäänyt monelle tuntemattomaksi. Missä viihtyvät pähkinäpensaat ja talvikit, missä voit kuulla mustapääkertun tai yllättää pienen puukiipijän, kohdata saukon tai minne olisi hyvä lähteä lepakkoretkelle?
Opas esittelee Sipoonkorven kauneimmat lammet, kalliot, suot, purot ja lehdot eläimineen ja kasveineen. Kohteet ja niille johtavat reitit on koottu selkeille kartoille, joiden avulla luonnossa liikkuminen on helppoa.

Nuuksion retkeilyopas

(2018) – Luonto, reitit ja kohteet, Tommi Sirviö, Calazo
Repuntaskuun sopiva opas esittelee Etelä-Suomen suosituimman kansallispuiston ja sitä ympäröivien ulkoilualueiden luonnon, kohteet ja reitit. Nuuksion retkeilyopas rohkaisee retkeilemään kaikkina vuodenaikoina ja poikkeavina vuorokaudenaikoina. Tuttukin retkipaikka tuntuu entistä kiehtovammalta sukeltaessasi sen syleilyyn kevätaamuna, kesäyönä, syysiltana tai talvipakkasen paukkuessa.
Nuuksio järvineen ja metsineen on pääkaupunkiseutulaisten luontoparatiisi. Vaihtelevat luontotyypit tarjoavat elinpiirin valtavalle lajien kirjolle. Kirjan lukuisat tietolaatikot kertovat kiehtovia seikkoja Nuuksion asukkaista ja luonnonilmiöistä. Tekstiä täydentävät runsas kuvitus ja kymmenet kartat. Kirjan paikkahakemisto kattaa 200 kohdetta ja luontohakemisto 280 lajia ja ilmiötä.

Luontoon.fi -sivuilta löytyy kattavampi listaus kirjoista, joihin tutustumalla oppii niin retkeilystä, paikoista kuin retkeilyn historiastakin.