Varlaxuddens friluftsområde på Emsalö i Borgå är trots sin kompakta storlek ett mångsidigt utflyktsmål året runt. På de steniga och klippiga stränderna kan du tillbringa en vårmorgon med att betrakta flyttfåglarna, njuta av en avstressande matsäcksstund medan du dyrkar sommarsolen, förundras över höststormarnas styrka eller beundra vinterhimlens färger. När årstiderna växlar samt vid skymningen och gryningen bjuder området på ett ständigt varierande landskap. Varlaxudden är en ypperlig miljö för exempelvis naturfotografer, fågelskådare och fiskare – här syns också då och då en och annan surfare ute på vågorna. Området är också ett trevligt utflyktsmål för en cykelutfärd.

Det är alltså inte så konstigt att Varlaxudden är ett populärt friluftsmål och det betyder att serviceutrustningen på området behöver utökas. På Varlaxuddens norra del byggs ett nytt område med tillgängliga tjänster, vilket gör att Varlaxudden i fortsättningen passar som utflyktsmål oberoende av livssituation eller livsskede. Dessutom har områdets gamla eldplatser och parkeringsområde förnyats.

Tillgängliga förnyelser

Sommaren 2022 inleddes byggandet av de tillgängliga konstruktionerna på Varlaxudden och arbetet är redan på god väg. På områdets norra del byggs en ungefär 350 meter lång tillgänglig led från Emsalövägen till udden Fågelboet. Fågelboet är en jämn klippudde som i sig är lätt att röra sig på. Längs leden placeras en vedbod, ett torrdass och en sorterings- och återvinningspunkt för avfall – alla tillgängliga. 

Nära Fågelboet byggs en eldplats som uppfyller kriterierna för tillgänglighet. I anslutning till den byggs två vindskydd där man ska kunna äta sin medhavda matsäck och ta skydd för vädret.

En infotavla och skyltar ska sättas upp på området. De visar var servicen finns, styr besökarna ut på lederna och ger besökarna anvisningar.

Den norra delen får ett eget parkeringsområde där tillgängligheten beaktas.

Utvecklingsåtgärderna på Varlaxudden ingår i projektet Ett tillgängligt Varlaxudden (Esteetön Varlaxudden). Projektet finansieras av Programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland och finansiering har beviljats genom Leadergruppen Silmu. Projektet fortsätter till slutet av år 2023.