Tietoa retkikohteesta

Bergön lintutorni ja luontopolku ovat hyvin saavutettavia, sillä autoilun lisäksi alueelle voi tulla julkisen liikenteen kyydeilllä tai vaikkapa polkupyörällä. Alueella on kaksi pysäköintialuetta. Niistä ensimmäinen, noin viiden auton alue sijaitsee Suvisaarentien ja Bergöntien risteyksessä. Sieltä on luontopolun alkuun noin 100 metriä ja tietä pitkin lintutornille noin 500 metriä.

Kun Bergöntietä jatkaa eteenpäin vielä noin 300 metriä, on mäen päällä suurempi pysäköintialue. Sieltä on lintutornille noin 200 metrin matka, ja reitti on helposti kuljettavissa, sillä se on kohtuullisen tasainen ja sorastettu. Pysäköintipaikalta voi lähteä myös toiseen suuntaan luontopolulle, jos sen haluaa kulkea ennen torniin kapuamista.

Paikalle pääsee myös Matinkylästä tulevalla bussilla. Pysäkit löytyvät aivan Bergöntien risteyksen vierestä. Pysäkeiltä on matkaa luontopolun alkuun noin 400 metriä ja lintutornille noin 500 metriä. Soukan metroasemalta lintutornille on matkaa kuutisen kilometriä, joka taittuu mukavasti vaikka pyörällä.

Bergön luontopolku ja lintutorni sopivat mainiosti eväsretkikohteeksi, sillä tornin juurella on pöytä penkkeineen. Reitti ja torni sijaitsevat luonnonsuojelualueella, jossa saa liikkua vain merkittyä reittiä ja tietä pitkin, ja pyöräilijöiden tulee pysytellä tiellä.

Bergön lintutorni kohoaa liki 16 metrin korkeuteen ja sen huippu on yli 35 metriä merenpinnan yläpuolella. Huipulta aukeaa näkymä kaikkiin ilmansuuntiin, eivätkä puun latvat häiritse maisemaa missään suunassa. Idässä näkyy Helsingin keskusta, lännessä Porkkalanniemi, etelässä avomeri ja pohjoisessa Soukan tornitalot. Lintutornista on hyvä seurata niin paikallisia kuin muuttavia lintuja.

Reitti

Luontopolun pituus on n. 2,5 km ja se esittelee Bergö-Ramsön luonnonsuojelualueen erilaisia luonto- ja maisematyyppejä tervaleppäkorvista avokallioihin. Polku johdattaa kulkijansa lintutornille. Luontopolku on rengasreitti, johon voi tulla Bergöntien varrelta tai tornin viereiseltä pysäköintipaikalta. Se kiertää Bergöntien itäpuolella noin 1,1 km pituisen ja länsipuolella noin1,4 km pituisen lenkin. Maastossa on jonkin verran korkeuseroja ja reitti kulkee kapeaa metsäpolkua, joka on ajoittain kivinen, juurakkoinen ja vaikeakulkuinen.

Esteettömyys

Reitti ylemmältä pysäköintipaikalta tornin juurelle on helppokulkuinen sekä melko tasainen ja leveä. Lintutorni ei ole esteetön, ja alueen polut ovat kapeita, kivikkoisia ja juurakkoisia. Alueella on korkeuseroja.