Tietoa retkikohteesta

Sarvikallio sijaitsee Tuusulanjärven länsirannalla ja on helposti saavutettavissa monesta suunnasta. Sinne hurauttaa autolla esimerkiksi Helsingin keskustasta reilussa puolessa tunnissa. Alueelle pääsee myös julkisilla liikennevälineillä. Lähin bussipysäkki on Paijalan koulun kohdalla, ja sieltä on noin 1,7 kilometrin kävelymatka. Lähimmät rautatieasemat ovat Järvenpää ja Kerava, ja molemmilta pääsee jatkamaan bussilla lähemmäs Sarvikalliota. Tarkat tiedot Sarvikalliolle pääsystä julkisilla liikennevälineillä löytyvät HSL:n Reittioppaasta.

Sarvikallio sopii hyvin myös pyöräretken kohteeksi. Pyörän kuljettaminen lähijunassa onnistuu, ja matkaa Järvenpään asemalta kertyy 8,5 km tai Keravan asemalta 9,5 km.

Monipuoliseen alueeseen pääsee parhaiten tutustumaan Seittelinreitillä, joka vie kulkijan metsien ja avarien kulttuurimaisemien kautta Sarvikalliolle. Reitin varrella on myös näköalapaikka Seittelinlahden suuntaan. Sarvikalliolta reitti jatkuu edelleen alueen eteläosiin, joissa pääsee kokemaan hienoja lehtomaisemia sekä vanhan metsän tunnelmaa.

Seittelinreitti on 3,7 kilometrin pituinen, oranssilla värillä merkitty ympyräreitti, jonka lähtö- ja paluupiste on pysäköintipaikka. Suositeltu kiertosuunta on myötäpäivään, ja reitti on myös viitoitettu niin päin kuljettavaksi. Seittelinreitti on helppokulkuinen, mutta sillä on jonkin verran korkeuseroja. Reitti on kovapohjainen ja sorastettu.

Seittelinreitti on monikäyttöreitti, joka sopii monin tavoin kuljettavaksi. Reittiä pyöräiltäessä tulee ottaa huomioon muut käyttäjät ja sovittaa nopeutensa sen mukaisesti.

Sarvikallion laella on kaksi tulipaikkaa, lähistöllä sijaitsevat myös puuvaja ja käymälä. Alueen toinen käymälä sijaitsee Sarvikalliontien risteyksessä, josta käännytään Sarvikallion näköalakalliolle. Näköalakallion alapuolella järven rannalla on pieni laituri, jonne johtavat portaat.

Sarvikallion lakialue on luonnonsuojelualue, jossa kulumisen ehkäisemiseksi ja luontoarvojen suojelemiseksi on suotavaa liikkua vain pääreiteillä. Luonnonsuojelualueella telttailu on kielletty, mutta muualla Sarvikallion virkistysalueella telttailu on sallittu jokaisenoikeuksien puitteissa (katso luonnonsuojelualueen rajaus kartasta).

Alueelle johtava tie ja pysäköintipaikka aurataan talvisin. Polttopuuhuolto toimii myös talvisin.

Esteettömyys

Sarvikallio on helppo retkikohde, joka tarjoaa elämyksiä monenlaisille kävijöille. Alueella on kuitenkin suuria korkeuseroja ja jyrkkiä nousuja, mikä asettaa siellä kulkemiselle omat haasteensa. Alueella on esteetön kuivakäymälä.

Lisätietoa

Tuusulanjärvi on Uudenmaan maakuntajärvi, joka tarjoaa monipuolisia luonto- ja kulttuurielämyksiä hyvien yhteyksien päässä, lähellä pääkaupunkiseutua. Tuusulanjärven ympäri kulkee lisäksi suosittu pyöräreitti, jonka varrella on paljon palveluita. Tuusulanjärven ympäristöstä löytyy hyvin palveluita.

Tuusulanjärven maisemat ovat vetäneet ihailijoita puoleensa jo pitkään. 1900-luvun alussa järven rannalla kukoisti taiteilijayhteisö, jonka jäseniä olivat monet Suomen kultakauden mestareista, kuten taidemaalarit Pekka Halonen ja Eero Järnefelt sekä säveltäjä Jean Sibelius. Sarvikallio oli jo tuolloin suosittu eväsretkipaikka, jonne taiteilijat perheineen tekivät kesäretkiä ja samalla ikuistivat ”Pikku-Koliksikin” kutsumansa jylhän kallion maisemia kankaalle. Nykyään Sarvikallion aluetta hoitava Uuvi kehittää sitä yhdessä Tuusulan kunnan kanssa. Sarvikallion arvokkaasta lakialueesta tuli luonnonsuojelualue Suomen itsenäisyyden l00-vuotisjuhlan kunniaksi Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjan yhteydessä vuonna 2017.