Tietoa retkikohteesta

Huom! Sarvikallion virkistysalueella tehdään syksyn aikana muutostöitä, kun Uuvi ja Tuusulan kunta parantavat suuren suosion saanutta virkistysaluetta entisestään.

Sarvikallio sijaitsee Tuusulanjärven länsirannalla ja on helposti saavutettavissa monesta suunnasta. Sinne hurauttaa autolla esimerkiksi Helsingin keskustasta reilussa puolessa tunnissa. Alueelle pääsee myös julkisilla liikennevälineillä. Lähin bussipysäkki on Paijalantien varressa, ja sieltä on noin 600 metrin kävelymatka. Lähimmät rautatieasemat ovat Järvenpää ja Kerava, ja molemmilta pääsee jatkamaan bussilla lähemmäs Sarvikalliota. Tarkat tiedot Sarvikalliolle pääsystä julkisilla liikennevälineillä löytyvät HSL:n Reittioppaasta.

Sarvikallio sopii hyvin myös pyöräretken kohteeksi. Pyörän kuljettaminen lähijunassa onnistuu, ja matkaa Järvenpään asemalta kertyy 8,5 km tai Keravan asemalta 9,5 km.

Monipuoliseen alueeseen pääsee parhaiten tutustumaan Seittelinreitillä, joka vie kulkijan metsien ja avarien kulttuurimaisemien kautta Sarvikalliolle. Reitin varrella on myös näköalapaikka Seittelinlahden suuntaan. Sarvikalliolta reitti jatkuu edelleen alueen eteläosiin, joissa pääsee kokemaan hienoja lehtomaisemia sekä vanhan metsän tunnelmaa.

Seittelinreitti on 3,4 kilometrin pituinen, oranssilla värillä merkitty ympyräreitti, jonka lähtö- ja paluupiste on pysäköintipaikka. Suositeltu kiertosuunta on myötäpäivään, ja reitti on myös viitoitettu niin päin kuljettavaksi. Seittelinreitti on helppokulkuinen, mutta sillä on jonkin verran korkeuseroja. Reitti on kovapohjainen ja sorastettu lukuun ottamatta noin 0,3 km osuutta Sarvikalliontieltä Sarvikalliolle. Sorastamattoman osuuden voi kiertää poikkeamalla reitiltä ja jatkamalla suoraan Sarvikalliontietä. Poikkeavalla osuudella ei ole reittiviitoitusta.

Seittelinreitti on monikäyttöreitti, joka sopii monin tavoin kuljettavaksi. Reittiä pyöräiltäessä tulee ottaa huomioon muut käyttäjät ja sovittaa nopeutensa sen mukaisesti.

Sarvikallion laella on tulipaikka, lähistöllä sijaitsevat myös puuvaja ja käymälä. Näköalakallion alapuolella järven rannalla on pieni laituri, jonne johtavat portaat.

Sarvikallion lakialue on luonnonsuojelualue, jossa kulumisen ehkäisemiseksi ja luontoarvojen suojelemiseksi on suotavaa liikkua vain pääreiteillä. Luonnonsuojelualueella telttailu on kielletty, mutta muualla Sarvikallion virkistysalueella telttailu on sallittu jokamiehenoikeuksien puitteissa (katso luonnonsuojelualueen rajaus kartasta).

Alueelle johtava tie ja pysäköintipaikka aurataan talvisin.

Esteettömyys

Sarvikallio on helppo retkikohde, joka tarjoaa elämyksiä monenlaisille kävijöille. Alueella on kuitenkin suuria korkeuseroja ja jyrkkiä nousuja, mikä asettaa siellä kulkemiselle omat haasteensa. Varsinaisia esteettömiä palveluita ei alueella ole.

Lisätietoa

Tuusulanjärvi on Uudenmaan maakuntajärvi, joka tarjoaa monipuolisia luonto- ja kulttuurielämyksiä hyvien yhteyksien päässä, lähellä pääkaupunkiseutua. Tuusulanjärven ympäri kulkee lisäksi suosittu pyöräreitti, jonka varrella on paljon palveluita. Lisää tietoa Tuusulanjärvestä ja sen palveluista löytyy Visit Tuusulanjarvi -nettisivulta.

Tuusulanjärven maisemat ovat vetäneet ihailijoita puoleensa jo pitkään. 1900-luvun alussa järven rannalla kukoisti taiteilijayhteisö, jonka jäseniä olivat monet Suomen kultakauden mestareista, kuten taidemaalarit Pekka Halonen ja Eero Järnefelt sekä säveltäjä Jean Sibelius. Sarvikallio oli jo tuolloin suosittu eväsretkipaikka, jonne taiteilijat perheineen tekivät kesäretkiä ja samalla ikuistivat ”Pikku-Koliksikin” kutsumansa jylhän kallion maisemia kankaalle. Nykyään Sarvikallion aluetta hoitava Uuvi kehittää sitä yhdessä Tuusulan kunnan kanssa. Sarvikallion arvokkaasta lakialueesta tuli luonnonsuojelualue Suomen itsenäisyyden l00-vuotisjuhlan kunniaksi Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjan yhteydessä vuonna 2017.

Sarvikallion virkistysalue kuuluu Uuvin luontopääkaupunkikohteisiin.

Ulkoilijan ohjeet