Information om området

Sarvikallio vid Tusby träsks västra strand är lätt att nå från många håll. Det är lätt att ta sig dit med bil från Helsingfors centrum på en dryg halv timme. Området kan även nås med kollektivtrafiken. Närmaste busshållplats ligger vid Paijala skolan och därifrån är det ca 1,7 km till området. De närmaste tågstationerna är Träskända och Kervo och från båda kan man fortsätta med buss så man kommer närmare Sarvikallio. Noggrannare uppgifter om hur man kommer till Sarvikallio med kollektivtrafiken får man genom att använda HRT:s reseplanerare.

Sarvikallio passar även som mål för en cykeltur. Det går bra att transportera cykeln i lokaltågen och det är 8,5 kilometer från Träskända och 9,5 kilometer från Kervo till friluftsområdet.

Seittelinreitti-leden är det bästa sättet att bekanta sig med det mångsidiga området. Leden för vandraren genom skogar och öppna kulturlandskap till Sarvikallio. Längs leden finns även en utsiktsplats mot Seittelinlahti. Från Sarvikallio fortsätter leden till områdets södra delar, där man får uppleva vackra lundlandskap och atmosfären i en gammal skog.

Seittelinreitti är en 3,7 km lång cirkelformad led utmärkt med orange färg. Start- och returpunkten ligger vid parkeringsplatsen. Det är rekommenderat att vandra leden medsols och leden är även utmärkt för att vandras på så vis. Leden är lättframkomlig men den har höjdskillnader. Leden har hård botten och är belagd med grus.

Seittelinreitti är en mångsidig led på vilken man kan färdas på många sätt. De som rör sig med cykel bör beakta andra användare och anpassa sin hastighet enligt det.

Det går att komma direkt till Sarvikallios utsiktsplats genom att följa Sarvikalliontie. Sträckan är 0,6 km lång. Även denna väg är skyltad och lättframkomlig, även om det förekommer branta stigningar.

På Sarvikallios krön finns två eldplatser och i närheten finns även ett vedskjul och en toalett. Det finns också en handikapputrustad toalett i området. En trappa leder till den lilla bryggan vid sjöstranden nedanom utsiktsplatsen.

Sarvikallios krön är ett naturskyddsområde. För att undvika slitage och skydda naturvärdena är det önskvärt att besökarna rör sig på huvudlederna. På naturskyddsområdet är det förbjudet att tälta men på resten av Sarvikallio friluftsområde är det tillåtet att tälta i enlighet med allemansrätten (kontrollera naturskyddsområdets gräns på kartan).

Vägen och parkeringsplatserna plogas på vinter. Vedunderhåll även på vintern.

Tillgänglighet för rörelsehindrade

Sarvikallio är ett lätt besöksmål som erbjuder upplevelser för olika besökare. Området har dock stora höjdskillnader och branta stigningar, vilket gör det krävande att röra sig i omgivningen. Det finns handikapptoalet på området.

Tilläggsinformation

Tusby träsk, som har goda trafikförbindelser, är Nylands landskapssjö som erbjuder mångsidiga natur- och kulturupplevelser i närheten av huvudstadsregionen.
Runt Tusby träsk går det dessutom en populär cykelled längs vilken det finns mycket service. Mera information om Tusby träsk och dess service finns på nätsidan Visit Tuusulanjärvi (på finska).

Områdets landskap har redan länge dragit till sig beundrare. I början av 1900-talet blomstrade ett konstnärssamhälle vid sjöns strand. I samhället ingick många mästare som var verksamma under Finlands guldålder, såsom konstnärerna Pekka Halonen och Eero Järnefelt samt kompositören Jean Sibelius. Sarvikallio var då ett populärt utflyktsmål för picknickar, dit konstnärerna gjorde sommarutflykter med sina familjer och samtidigt förevigade ”Lilla Koli” som de kallade det storslagna bergslandskapet. Nuförtiden utvecklas området av Uuvi, som sköter området tillsammans med Tusby kommun. Sarvikallios värdefulla krön blev naturskyddsområde i samband med kampanjen Min naturgåva till hundraåringen år 2017 till ära av Finlands självständighets 100-årsjubileum.