Olika områden, såsom friluftsområden, nationalparker och andra naturskyddsområden, kan utnyttjas för friluftsliv. Under den rådande friluftsboomen har det varit trängsel vid flera av de mest populära besöksmålen. Många har längtat efter idéer och inspiration för att hitta alternativa friluftsmål. Informationen om de olika besöksmålen och vilken service som erbjuds har varit splittrad och förvånansvärt svår att hitta. I samarbete med olika aktörer har webbplatsen uuvi.fi förnyats för att betjäna människor som är intresserade av friluftsliv och för att göra det lättare att hitta de olika friluftsmålen i Nyland.

För att underlätta situationen har de aktörer som upprätthåller friluftsmålen samarbetat och samlat ihop information om de olika besöksmålen på webbplatsen uuvi.fi. Med i samarbetet är Esbo, Helsingfors, Kyrkslätt, Sibbo, Vanda, Vichtis och Forststyrelsen samt Föreningen Nylands friluftsområden Uuvi.

Bland de närapå hundra friluftsområdena som samlats på webbplatsen uuvi.fi/sv hittar du såväl inlandsskogar och sjöar som klippöar och sandstränder vid havet. Områdena med sina olika tjänster är lämpliga för olika slags friluftsliv och sysselsättning, från korvgrillning till terrängcykling. Webbplatsen uppdateras hela tiden och kompletteras med fler besöksmål och mer service.

Hitta din egen stig genom webbplatsen uuvi.fi/sv

Utgångspunkten för utvecklingen av webbplatsen uuvi.fi har varit att erbjuda information om friluftsmålen samlad på en och samma plats. Du kan använda webbplatsen för att bekanta dig med friluftsmålen, kolla hur du hittar fram samt hur du ska röra dig i terrängen. Besöksmålen beskrivs med ord, bilder och en karta. Webbplatsen ger besökaren information om hur man agerar vid besöksmålet, vilka regler som gäller och information om eventuella varningar för skogsbrand.

”Vi tror att all betydelsefull information för en lyckad utflykt nu hittas ännu smidigare än tidigare, vid rätt tid och på rätt plats. Vi hoppas att det här ska inspirera besökarna att också bekanta sig med nya besöksmål”, säger Uuvis specialplanerare Silva Sallamaa.

Webbplatsen uuvi.fi/sv upprätthålls av Föreningen Nylands friluftsområden Uuvi, vars verksamhetssyfte är att trygga och utveckla möjligheterna till friluftsliv, naturmotion och rekreation i naturen. Nylands förbund deltar också i utvecklingen av webbplatsen.