Vintern innebär snö och köld. Ibland har man varmt och sedan fryser man. Vad allt kan en person som njuter av vintern göra utomhus och vad ska man ha på sig?

Framåt!

Om snön är djup får man hett på vilket sätt man än rör sig – förutom om man sitter i en pulka. Att klä sig i lager är bra och det skadar inte att det känns lite svalt när man startar. Att hålla sig i rörelse värmer kroppen och snart är det varmt. Det är ändå inte bra att bli svettig. Det är bra att spänna åt byxbenen och använda benvärmare ovanpå dem eller högskaftade vinterstövlar så att snön inte kommer in i kängorna och blöter ner strumporna.
Den som åker i pulkan behöver ett så bra skydd som möjligt från kölden som strålar från snön. Ett liggunderlag fungerar till exempel bra. Det bästa skyddet mot vinden är en huva, då hålls även kinderna varma.

Och sedan en paus

En pausrock är härlig om pausen drar ut på tiden. Färdkosten kräver oftast att man tar av sig handskarna och då är det bra att sätta handskarna under den varma rocken i väntan på att de ska användas igen. Personer med händer som är känsliga för kyla har tunnare vantar i sina handskar. Med dem går det bra att även uträtta mera petiga sysslor. I butikerna finns nuförtiden finger- och fotvärmare som kan användas en eller flera gånger. Det är smart att använda sådana. Under pausen njuter man förstås av varm dryck och byter vid behov till torra strumpor och handskar som man packat med i ryggsäcken.

Skidor och liknande

I mjuk snö rör man sig lättast med snöskor, glidsnöskor eller vandringsskidor. En stav med bred truga sjunker inte djupt ner i snön. Ett sällskap som vandrar med snöskor möjliggör även många andra utflyktssätt. Ett spår som packats av snöskor lämpar sig som led för dem som vandrar och dem som åker fatbike. Vill man vandra eller åka färdskridsko på isen på en sjö eller på havet ska man endast göra det när isläget på riktigt tillåter det. Det faktum att någon annan rör sig på isen är ingen garanti för att isen är säker. Isdubbar hör till utrustningen när man rör sig på isen även när isarna är farbara.

Vintrarna i Nyland

Vinterutflykter innebär även annat än köld och ren snö. De består av vatten, snöblandat regn och snöslask. Och mörker. Vid mildare väder behöver man klä sig i vattentäta kläder och under dem ha lämpligt med lager samt vattentäta skodon på fötterna. Bäst fäste på stigar med snö som först packats och sedan blivit till is är kängor med dubbar. En pannlampa i ryggsäcken garanterar ett ärofyllt slut på en utfärdsdag som dragit ut på tiden.

Iväg med dig på utflykt till vinterutflyktsplatserna!

som Uuvi rekommenderar! De besöksmål som har en snöflinga har parkeringsplatser som plogas på vintern.