Talvi on lunta ja pakkasta, joskus on kulkijalla kuuma ja sitten on kylmä. Mitä kaikkea talvesta nauttija voikaan ulkona tehdä ja mitä kannattaa päällänsä olla?

Eteenpäin!

Jos hanki on syvä, tulee millä tahansa tavalla liikkumalla kuuma – paitsi pulkassa istumalla. Kerroksiin kannattaa siis luottaa ja muistaa, että liikkeelle lähtiessä ei haittaa, jos tuntuu viileältä. Liike lämmittää kropan ja kohta on jo lämmin. Hiki ei kuitenkaan kannata tulla. Housujen lahkeissa on syytä olla kunnon kiristys, lahkeiden päällä säärystimet tai jalassa pitkävartiset talvisaappaat, ettei lumi pääse kengän varresta sisään kastelemaan sukkaa. Tuulta vasten suojautuu parhaiten hupulla, posketkin pysyvät silloin lämpiminä.
Pulkassa matkustava kannattaa eristää kylmyyttä hohkaavasta hangesta mahdollisimman hyvin vaikka retkipatjalla.

Ja sitten tauko

Taukotakki on ihana, jos tauko venyy pidemmäksi nautiskeluksi. Evästely vaatii usein riisumaan hanskat, jotka kannattaa piilottaa takin alle lämpimään odottamaan käteen sujauttamista. Herkempien kylmäsormien rukkasissa on sisällä ohuemmat hanskat, jolla pienipiirteinen toiminta onnistuu myös. Kaupoista löytyy nykyään kerta- tai monikäyttöisiä sormien ja varpaiden lämmittimiä. On vain fiksua käyttää niitä. Tauolla nautitaan tietenkin lämmintä juomaa ja vaihdetaan tarpeen vaatiessa kuivat sukat tai hanskat, jotka on pakattu reppuun mukaan.

Sukset ja sellaiset

Pehmeässä hangessa liikkuu helpoiten lumikengillä, liukulumikengillä tai retkisuksilla. Leveäsompainen sauva ei holahda lumen syvyyksiin. Seurueellinen lumikengillä kulkevia mahdollistaa myös monen muun retkeilyn. Pakkaantunut lumikenkäura sopii niin kävelijän kuin läskipyöräilijän kulkuväyläksi. Järville ja meren jäälle kannattaa suunnata retkiluistelemaan tai kävelemään vain silloin, kun jäätilanne sen oikeasti sallii. Jonkun muun jäällä liikkuminen ei vielä kerro jään turvallisuudesta. Naskalit kuuluvat jäällä liikkujan kaulaan vielä silloinkin, kun jäät ovat kulkukelpoiset.

Uudenmaan talvet

Talviretkeily on muutakin kuin pakkasesta ja puhtaista hangista nauttimista. On vettä, räntää ja loskaa. Ja pimeää. Vettä tai räntää tihkuvalla säällä päälle on puettava kalvolliset vaatteet kosteutta vastaan, sopivasti kerroksia alle sekä jalkaan vedenpitävät jalkineet. Ensin tamppaantuneilla ja sitten jäisiksi muuttuneilla poluilla paras pito on nastakengillä. Otsalamppu repussa taas takaa pitkäksi venähtäneen retkipäivän kunniakkaan lopetuksen.

Tervemenoa Uuvin suosittelemiin talviretkikohteisiin!

Lumihiutaleella varustetuiden kohteidemme pysäköintialueet aurataan talvisin.