Energiaa taukopaikalta -hankkeessa rakennetaan taukopaikkoja, joilla on uusiutuvalla energialla toimivat sähkögrillit

Nuotiotulen tunnelmalliset liekit ja hiilloksen hehkussa kypsyvien makkaroiden houkutteleva tuoksu ovat monen ikimuistoisen retken kohokohtia. Tulenteko ja makkaranpaisto kuuluvat suomalaisen retkeilykulttuurin ytimeen. Tulentekoon liittyy kuitenkin monia haasteita niin luonnon, ilmaston, virkistyskäyttöpalveluita hyödyntävien retkeilijöiden kuin niitä tarjoavien toimijoiden näkökulmista.

Energiaa taukopaikalta -hanke on uraauurtava avaus uusiutuvien energiamuotojen käytöstä ulkoilumaailmassa. Siinä rakennetaan kaksi uuden tyyppistä taukopaikkaa, joihin asennettavat sähkögrillit toimivat pääosin aurinko- ja tuulienergialla. Uusiutuvien energianlähteiden lisäksi kohteet on liitetty sähköverkkoon, sillä hankkeen tavoitteiden kannalta on tärkeää varmistaa grillien toimintavarmuus joka tilanteessa sekä käytön ympärivuotisuus.

Inkoon ja Siuntion rajalla sijaitsevan Kopparnäs-Störsvikin virkistysalueen värikkääseen historiaan kuuluu muun muassa aika energiayhtiön omistuksessa. Tuuli- ja aurinkoenergiaa hyödyntävien taukopaikkojen pilotointi sopiikin täydellisesti Kopparnäs-Störsvikin paraatipaikalla sijaitsevalle Rävbergetin näköalakalliolle, jossa aikanaan sijaitsi Suomen ensimmäinen koetuulivoimala.

Porvoon Emäsalon saaren kärjessä auringossa kylpevä Varlaxudden on pieni, mutta äärimmäisen vetovoimainen ja suosittu virkistysalue. Sen rannalle nouseva taukokatos aurinkopaneeleineen on omiaan tutustuttamaan ihmiset uudenlaiseen retkeilykulttuuriin.

Energiaa taukopaikalta -hankkeessa rakennettavien taukopaikkojen sähkögrilleillä kävijät saavat makkarat ja muut retkieväät grillattua myös maastopalovaroituksen aikana. Samalla virkistyskäytön aiheuttamat ilmasto- ja ympäristövaikutukset pienenevät ja alan toimijat saavat herätteitä sen pohtimiseen, mitkä kaikki virkistyskäytön palvelut voisivat jatkossa tukeutua uusiutuviin energiamuotoihin.

Hankkeen toteuttaminen alkaa keväällä 2025 ja jatkuu vuoden 2026 loppuun. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Uudenmaan ELY-keskukselta.

Seuraa Uuvin kanavia pysyäksesi ajan tasalla hankkeen etenemisestä!

Lisätietoja:
Erikoissuunnittelija Silva Sallamaa
silva.sallamaa@uuvi.fi
p. 050 373 7450