Yöksi retkelle ja aamuksi kotiin. Koko päivän retki, jonka kruunaa yö teltassa. Parin päivän irtiotto arjesta. Telttailuun on monta tapaa, ja omat rutiinit löytyvät tekemällä ja kokeilemalla. Jos mielii kotipihaa kauemmas retkelle, löytyy Uuvi.fi -palvelusta hyviä vaihtoehtoja.

Telttailu luetaan leiriytymiseksi, joka on jokaisenoikeuksien puitteissa sallittua maanomistajalle vähäistä suurempaa haittaa aiheuttamatta. Samassa paikassa saa telttailla enintään pari yötä. Suojelualueilla telttailua voidaan rajoittaa, joten on tärkeä tutustua kiinnostavan retkikohteen mahdollisiin rajoituksiin jo ennakkoon. Uuvi.fi -palvelussa leiriytymiseen liittyvistä rajoitteista kerrotaan kunkin kohteen kohdalla erikseen. Jos asiasta ei ole mainintaa, on telttailu sallittu jo aiemmin mainittujen jokaisenoikeuksien puitteissa.

Telttaretkellä pätevät samat säännöt kuin luonnossa liikkuessa muutenkin. Jokainen siivoaa jälkensä ja kunnioittaa ympäröivää luontoa ja kanssaretkeilijöitä. Mukaan kannattaa pakata reipasta retkimieltä, huuto ja mekastus sitä vastoin eivät retkelle mukaan mahdu.

Helppoa ja mukavaa telttailua – Sandviken, Kopparnäs-Störsvik (Inkoo/Siuntio)

Sandvikenin hiekkaranta-alue aukeaa etelään, ja rannan takana huojuu mäntymetsä. Maasto on varsin tasaista hiekkamaata ja hyvän telttapaikan löytäminen helppoa – kävyt tosin kannattaa kerätä teltan alta ennen unille käymistä. Telttailuun voi yhdistää tulistelua, jos maastopalovaroitus ei ole voimassa, sillä rannalla on tulipaikka. Hädän yllättämiseen ei tarvitse varautua istutuslapiolla, vaan voi suunnata kuivakäymälään. Ennen tai jälkeen unien sopii pulahtaa hiekkarannalla meren aaltoihin. Sandfjärdenin pysäköintipaikalta on matkaa Sandvikeniin kilometrin verran. Ranta on siis varsin helposti tavoitettavissa, ja siellä on usein kesäviikonloppuisin muitakin telttailijoita.

Kuin kauempanakin olisi käynyt – Lerviksudden, Pirttisaari (Porvoo)

Lerviksuddenin laajoilla silokallioilla ollaan aavan meren äärellä. Horisontissa ei näy saaria, vaan aurinko laskee suoraan mereen värjäten taivaanrannan yltäkylläisen pastellisiin sävyihin. Tasaisten kallioiden vieressä kohoavassa harvassa metsikössä on useita telttapaikkoja, joista suosituimmat ovat helposti havaittavissa. Telttaretki tänne vaatii varautumista, sillä Pirttisaaressa ei esimerkiksi ole juomavettä tarjolla. Saareen voi saapua omalla veneellä tai yhteysaluksella. Satamasta on matkaa Lerviksuddeniin vajaa pari kilometriä. Lerviksuddenin kärkeen on keskitetty alueen palvelut eli siellä sijaitsevat keittokatos ja kuivakäymälä. Virkistysalueella viettää mukavasti pari päivää, sillä siellä on paljon tutkittavaa ja seikkailtavaa – ja silokallioillakin ehtii loikoilla.

Yksityisyydestään tarkoille – Palakoski (Vihti)

Paksut männyt ja avokalliot vaihtelevat maisemassa. Siellä täällä reitin vieressä näkyy tasaisia teltalle sopivia paikkoja. Mummusalin näköalapaikan ja taukopenkkien läheisyydessä on myös muutama oivallinen yöpymisspotti. Palakoski sopii telttailukohteeksi retkeilijöille, jotka arvostavat omaa rauhaa enemmän kuin ilmiselvää telttapaikkaa ja sen vieressä olevia palveluita. Alueen ainoa kuivakäymälä sijaitsee pysäköintipaikalla.

Hiekkaa varpaiden välissä, ja vähän teltassakin – Lappohjanranta (Hanko)

Lappohjanrannan tasaiselta ja hiekkaiselta maaperältä löytää toinen toistaan parempia telttapaikkoja. Yli kilometrin mittaisella hiekkarannalla iltapalan kokkaaminen retkikeittimellä ja autereisen meren tuijottelu rauhoittaa sykkeen, ja uni saapuukin nopeasti mäntymetsään pystytetyn teltan suojassa. Aamulla unenpöpperöisyyden voi huuhtoa aaltoihin. Alueen palvelut rajoittuvat pysäköintipaikkaan ja kuivakäymälään, mutta silti täältä lähtiessä paluu on jo mielessä. Lappohjanranta sopii erinomaisesti myös pyöräretken etapiksi ja julkisella liikenteelläkin pääsee lähes perille.

Vesiretken telttakohde – Stora Brokholmen (Porvoo)

Stora Brokholmen on monipuolinen saari, joka sopii hyvin yön yli -retkikohteeksi niin melojille kuin veneilijöille. Saaren palveluiden, laiturin, tulipaikan ja kuivakäymälän lähistöllä on mukavia telttapaikkoja. Omaa rauhaa kaipaavat löytävät hyviä paikkoja myös muualta saaresta. Eteläisimmälle rannalle telttaa ei sovi laittaa, sillä se on luonnonsuojelualuetta. Hienon hiekan peittämä ranta ja sen edustan matala vesialue ovat täynnä suuria kiviä. Saaressa riittää tutkimista, ja tunnelma vaihtuu loikoiluun sopivista kalliorannoista metsäisiin monttuihin. Kun tämä saari on koluttu, on hyvin lähellä myös kaksi muuta Uuvin saarikohdetta: Bredholmen ja Norra Sandö.