Tietoa retkikohteesta

Brokholmen sijaitsee Pellingin itäpuolella veneväylän varrella. Saaren kaakkoiskulmalta löytyy laituri ja muutama poiju. Lisäksi siellä on suurempien veneiden kiinnittäytymiseen sopiva vanha hiekanlastauslaituri. Veneilijöiden lisäksi saari sopii retkikohteeksi myös melojille – lännestä päin sen voi saavuttaa varsin suojaisia reittejä pitkin. Kajakilla liikkuva löytää hyviä rantautumispaikkoja ympäri saarta.

Brokholmen sopii hyvin yön yli -retkikohteeksi. Saarelta on helppo löytää telttapaikkoja, ja siellä on myös kaivo (7/2019 todettu talousvedeksi sopimattomaksi). Tulenteko onnistuu itärannan tulentekopaikalla, josta löytyy myös polttopuuta. Saaresta ja sen palveluista kertova infotaulu sijaitsee lähellä laitureita.

Parhaiten Brokholmenin vaihtelevuuteen pääsee tutustumaan kiertämällä saaren ympäri polkua pitkin. Saaren upea hiekkainen eteläranta on luonnonsuojelualuetta, ja jotta rannan hienot maisema- ja luontoarvot säilyisivät, kulje siellä vain merkittyä polkua pitkin.

Brokholmeniin kuuluvat myös pohjoispuolella sijaitseva hyvin kivikkoinen Lilla Brokholmen sekä eteläpuolella sijaitseva luotomainen Brokholmsören. Näillä saarilla ei ole palveluita.

Esteettömyys

Brokholmenissa ei ole esteettömiä palveluita tai reittejä. Brokholmenin laiturilta on ramppi ylös rantatöyräälle, mutta muuten siitä on kohtuullisen helppo päästä kaivolle ja itärannan tulipaikalle hiekkakankaalla kulkevaa polkua pitkin. Käymälä ei ole inva-varusteltu. Saaren kiertävällä reitillä on korkeuseroja, polut ovat paikoin kapeita ja kivisiä. Eteläosan reitti puolestaan kulkee paikoin pehmeässä hiekkamaastossa.

Lisätietoa

Brokholmenin keskiosassa on vanha hiekanottopaikka, joka on ollut toiminnassa 1900-luvun alussa ja 1950-luvulla. Eräiden tietojen mukaan hiekkaa on ajettu hiekkajaaloilla Helsinkiin asti pääkaupungin rakentamisen tarpeisiin. Toiminnasta muistuttaa metsittyneiden monttujen lisäksi vanha hiekanlastauslaituri, jonka edustalla syvyyttä on noin 17 metriä.

Lähialueelta löytyy myös kaksi muuta tutustumisen arvoista Uuvin ulkoilualuetta. Bredholmen sijaitsee 700 m päässä idässä, veneväylän toisella puolella, ja Norra Sandö noin 1,5 km päässä Bastön eteläpuolella.