Tietoa retkikohteesta

Ulkoilualue koostuu Byxholmenin pääsaaresta ja Lilla Byxholmenin saaresta, jotka erottaa toisistaan matala, kapea salmi. Byxholmen on erittäin hyvin saavutettavissa veneväyliltä. Saarelta on 7 km matka Sommaröstrandin satamaan, josta löytyy muiden palveluiden lisäksi myös ympäri vuoden auki oleva saaristokauppa. Prediumin satama sijaitsee myös n. 7 km päässä. Tammisaaren kansallispuistossa sijaisevalle Rödjanin luontotuvalle on n. 5 km merimatka.
Kiinnityspoijuja veneille löytyy saaren pohjoispuolelta sekä keskellä että pohjoiskärjessä. Kiinnitysrenkaita on näiden paikkojen lisäksi Byxholmenin ja Lilla Byxholmenin välisen salmen molemmissa päissä, kuten myös Lilla Byxholmenin pohjoiskärjessä.

Palvelut on keskitetty pääsaarelle. Pohjoispuolelta löytyy tulipaikka, käymälöitä, sauna, puuvaja sekä kaivo. Toinen tulipaikka sijaitsee saaren länsiosassa, josta on myös hieno näköala salmelle. Uimaan pääsee parhaiten saunan läheisyydessä.

Saunan ranta on myös saaren sopivin kohta esim. melojien rantautumiseen. Rantautua täytyy myös saunavuorojen aikana, se on selvä. Löylyttelijöiden saunarauhaa tulee kuitenkin kunnioittaa eli siirtyä syvemmälle saareen ja siirtää vesikulkuvälineet siten, että ne eivät tuki koko rantaa.

Byxholmenin sauna on auki ympäri vuoden ja toimii itsepalveluperiaatteella. Saunavuoron voi varata kirjaamalla saunavuorovihkoon, joka löytyy saunan seinässä olevasta postilaatikosta. Huomiothan, että kiukaalle ei saa käyttää merivettä, koska se ruostuu meriveden vaikutuksesta erittäin nopeasti käyttökelvottomaksi. Makeaa löylyvettä saa saunan lähellä sijaitsevasta kaivosta, mutta se ei ole juomakelpoista. Tutustu Uuvin saunasääntöihin.

Esteettömyys

Byxholmen ei ole esteetön kohde. Alueen maasto on vaihtelevaa ja saarella on paljon korkeuseroja. Polut ovat kapeita ja kulkevat metsässä sekä kaltevilla kallioilla. Suurin osa rantautumispaikoista on kallioilla.

Lisätietoa

Puolustusvoimat on jättänyt omat jälkensä Byxholmenin saareen: salmen tulipaikan polun varrella voi nähdä puolustusvoimien kaivamia kuoppia. Tarina kertoo, että saaren pohjoispuolella olisi lentokoneen hylky…