Helsingfors är världens naturhuvudstad – kolla in de här sju pärlorna!

Text: Jonna Saari / Retkipaikka

Helsingforsregionen är världens naturhuvudstad, där mångsidiga naturområden aldrig ligger långt borta. I det storslagna områdesurvalet hittar man alltid någonting, från en kort tur för att få en nypa frisk luft till en utfärd med övernattning.

I Helsingfors metropolområde ligger två nationalparker: Noux och Sibbo storskog. Dessutom finns fem andra nationalparker på en radie av en och en halv timme från Helsingfors. I Helsingfors ligger närmaste över en hektar stora grönområde alltid på maximalt 300 meters avstånd och det är aldrig längre än en kvart till den vilda naturen. Dessutom når man en ansenlig del av naturområdena med kollektivtrafiken.

I Uuvis mångsidiga urval av områden finns många av naturhuvudstadens mest intressant platser, som även utvecklas för att bättre betjäna olika friluftsmänniskor. Här har vi gjort en lista över sju av Uuvis fantastiska, sinsemellan olika friluftsområden, som vi speciellt vill rekommendera – hur många av dessa har du besökt?

 1. Kopparnäs-Störsvik, Ingå-Sjundeå
  Det mångsidiga Kopparnäs är ett perfekt mål för en dagsutflykt eller en övernattning. Där finns öar, utsiktsberg, skog, ängar, kärr och åkrar. Havslandskapet, som öppnar sig från många strandklippor och den högsta toppen i inlandet, tar andan ur en. Området erbjuder även många möjligheter till fritidssysselsättning för dem som rör sig i naturen. Terränglöpare och -cyklister hittar här intressanta rutter att utforska, men det finns även gott om lugn och ro för en traditionell stund vid lägerelden till exempel för hela familjen. På områdets största ö, Stora Halsö, finns till och med en bastu som fungerar enligt självbetjäningsprincipen!
 2. Pörtö, Borgå
  Det maritima Pörtö är en härlig plats i Borgå skärgård att fly vardagen. Här infinner sig lugnet och ögat vilar. Från Kalkstrand i Sibbo går det dagligen båtar i linjetrafik till Pörtö, så även den som ingen båt har kan utan problem ta sig hit. Du kan njuta av öns ståtliga skogsnatur, imponerande havsutsikt samt den lilla byns kulturlandskap samt härliga släta klippor, som på sommaren inbjuder till att tassa omkring barfota. Det är också underbart att bara vila vid rastplatsens vackra havslandskap.
 3. Palakoski, Vichtis
  I det skogiga, hemlighetsfulla Palakoski kan du njuta av skogsnaturens ro och forsens porlande. Här rekommenderar vi att du provar en helt ny rutt, som leder över områdets höga bergstoppar till roten av ”Mummusali” och därifrån upp till ”Mummusalis” utsiktsplats, där hela områdets vackraste vy öppnar sig.
 4. Sarvikallio, Tusby
  Sarvikallio i Tusby har förutom friluftsmänniskor i tiderna även charmat finländska konstnärer: utsikten från berget över Tusby träsk finns förevigat i många fantastiska verk. Sarvikallio är ett mycket vackert mål för en naturutflykt en vardagskväll eller för en picknick på veckoslutet. Lägg märke till träden med sköldbark och områdets nationalromantiska utstrålning. Kanske du själv målar en tavla över landskapet?
 5. Piilolammi, Hyvinge
  Omfamnad av skogbevuxna klippor vilar den djupa sjön Piilolammi med sitt rena vatten. Runt sjön går en strandstig – låter det inte som en helt underbar plats? Vid sjöstranden hittar du även en tillgänglig rastplats med eldplats, så hit går det bra att komma för att njuta av lugnet. Det finns inga stugor runt sjön, så inget stör naturens lugn.
 6. Stora Brändö, Kyrkslätt
  Stora Brändö med de omgivande skären erbjuder en maritim skärgårdsupplevelse för naturvänner som paddlar eller rör sig med båt. På den norra stranden, där det förr fanns en fiskarstuga, finns idag ett kokskjul. Vid öns västra strand finns storslagna, branta berg.
 7. Porkala udd, Kyrkslätt
  Storslagna släta klippor och förstummande havsutsikt – inte att undra på att så många förlorat sitt hjärta till Porkala udd. Detta ståtliga område har varit nominerat till nationalpark. I Porkala kan du njuta av vinden som viner på de otaliga rast- och eldplatserna, varav en del förnyats hösten 2018. På samma område finns tre utmärkta leder. På Porkala udd rör sig även rikligt med kronförsedda urinvånare: älgar och vitsvanshjortar.

Flera naturhuvudstadsobjekt hittar du på Retkipaikka (på finska):