Helsinki on maailman luontopääkaupunki – tsekkaa nämä seitsemän kohdehelmeä!

Teksti: Jonna Saari / Retkipaikka

Helsingin seutu on maailman luontopääkaupunki, jossa monipuoliset luontokohteet eivät koskaan ole kaukana. Komeasta kohdevalikoimasta löytyy aina jotain niin vartin happihyppelyyn kuin yön yli -retkillekin.

Helsingin metropolialueella sijaitsee kaksi kansallispuistoa: Nuuksio ja Sipoonkorpi. Lisäksi noin puolentoista tunnin säteellä pääkaupunkiseudulta on peräti viisi muuta kansallispuistoa. Lähin yli puolen hehtaarin viheralue on Helsingissä aina maksimissaan noin 300 metrin päässä, eikä villiin luontoon ole koskaan yli vartin matkaa. Lisäksi huomattava määrä luontokohteista on saavutettavissa julkisella liikenteellä.

Uuvin monipuolisesta aluevalikoimasta löytyy monia luontopääkaupungin kiintoisimpia paikkoja, joita myös kehitetään palvelemaan erilaisia retkeilijöitä yhä paremmin. Tässä listaamme seitsemän keskenään erilaista, upeaa Uuvin virkistysaluetta, joita haluamme aivan erityisesti suositella – monessako näistä olet jo käynyt?

 1. Kopparnäs-Störsvik, Inkoo-Siuntio
  Monipuolinen Kopparnäs on täydellinen päiväretki- tai yön yli -kohde, josta löytyy niin saaria, näköalakallioita, metsää, niittyjä, soita kuin peltojakin. Merimaisema aukeaa henkeäsalpaavana lukuisilta rantakallioilta ja sisämaan korkeimmilta huipuilta. Alue tarjoaa myös monia harrastusmahdollisuuksia luonnossa liikkuville. Polkujuoksijat ja maastopyöräilijät löytävät täältä kiinnostavia reittejä tutkittavakseen, ja alue tarjoaa myös kosolti rauhaa perinteisen nuotiohetken viettämiseen vaikka yhdessä koko perheen kanssa. Alueen suurimmalta saarelta, Stora Halsölta, löytyy jopa itsepalvelusauna!
 2. Pirttisaari, Porvoo
  Merellinen Pirttisaari on ihana arjen pakopaikka Porvoon saaristossa. Täällä mieli rauhoittuu ja silmät lepäävät. Sipoon Kalkkirannasta on Pirttisaareen päivittäinen vuoroveneliikenne, joten veneetönkin pääsee tänne vaivatta. Voit nauttia saarella komeasta metsäluonnosta, jylhistä merinäköaloista, pikkukylän kulttuurimaisemasta sekä ihanista silokallioista, jotka kesäisin kutsuvat tassuttelemaan vaikka avojaloin. Taukopaikan upeiden merimaisemien äärellä on ihana myös levähtää.
 3. Palakoski, Vihti
  Metsäisen salaperäisellä Palakoskella voit nauttia metsäluonnon rauhasta ja kosken kohinasta. Täällä suosittelemme testaamaan upouuden reitin, joka johdattaa alueen korkeiden kalliolakien kautta Mummusalin juurelle ja siitä ylös, Mummusalin näköalapaikalle, josta avartuu koko alueen hienoin maisema.
 4. Sarvikallio, Tuusula
  Tuusulan Sarvikallioon ovat ihastuneet paitsi retkeilijät, aikoinaan myös suomalaiset taidemaalarit: maisema kalliolta Tuusulanjärvelle on ikuistettu moniin upeisiin teoksiin. Sarvikallio on erittäin hieno kohde vaikka arki-illan luontohetkelle tai viikonlopun piknikretkelle. Kiinnitä huomiota kilpikaarnaisiin puihin sekä alueella huokuvaan ihanaan kansallisromantiikkaan. Ehkä maalaat maisemasta itsekin taulun?
 5. Piilolammi, Hyvinkää
  Metsäisten kallioiden sylissä lepäävän, puhdasvetisen ja syvän Piilolammin ympäri kulkee rantapolku – eikö kuulostakin aivan ihanalta paikalta? Lammen rannalta löydät myös esteettömän taukopaikan tulipaikkoineen, joten tänne on hyvä tulla viettämään rauhallista retkihetkeä. Lammen rannalla ei ole mökkejä, joten luonnon rauha on rikkumaton.
 6. Stora Brändö, Kirkkonummi
  Stora Brändö ympäröivine luotoineen tarjoaa merellisen saaristoelämyksen meloville ja veneileville luonnonystäville. Pohjoisrannalla paikassa, jossa ennen vanhaan sijaitsi kalastajan asumus, on nykyään keittokatos. Saaren länsirannalta löytyy jylhiä, jopa jyrkänteisiä kallioita.
 7. Porkkalanniemi, Kirkkonummi
  Jylhät silokalliot ja mykistävä merinäköala – ei ihme, että niin moni on menettänyt sydämensä Porkkalanniemelle. Tämä komea alue on ollut ehdolla jopa kansallispuistoksi! Porkkalassa voit nauttia merituulen tuiverruksesta lukuisilla tauko- ja tulipaikoilla, joista osa on uusittu syksyllä 2018. Samalla alueelle on tehty kolme merkittyä reittiä. Porkkalanniemessä liikkuu runsaasti myös kruunupäisiä alkuasukkaita: hirviä ja valkohäntäkauriita.

Lisää luontopääkaupunkikohteita löydät Retkipaikasta: