Tietoa retkikohteesta

Piilolammi sijaitsee Hyvinkäällä, hyvien kulkuyhteyksien päässä monesta suunnasta lähestyttäessä. Pysäköintipaikalta siirrytään lammen rantaan helppokulkuista reittiä pitkin. Matkan varrella on puuvaja, josta voi napata mukaan sylillisen halkoja tulentekoa varten. Piilolammin rannassa on esteetön tulipaikka, jonne pääsee helposti myös lastenrattaiden kanssa tai pyörätuolilla.

Piilolammi on kapea metsälampi; rehevähkö mutta melko puhdasvetinen ja syvä. Uuvin alueella lammen eteläpäässä on myös laituri, josta pääsee uimaan.

Piilolammin ympäri kiertää 2,3 km pituinen Hyvinkään kaupungin luontopolku, jonka lähtöpisteenä Piilolammin pysäköintipaikka toimii. Luontopolun taulut kertovat alueen luonnosta ja historiasta. Luontopolku on luokiteltu vaativaksi johtuen suurista korkeuseroista ja osin epätasaisesta maapohjasta. Lisätietoa luontopolusta.

Lammen itärannalla sijaitsee alueen ainoa rakennus, entinen metsätyömaakämppä, joka on yksityisessä kesähuvilakäytössä. Kämpän piha-alue ja saunaranta on kierrettävä metsän puolelta.

Piilolammi kuuluu yli 20 neliökilometrin kokoiseen Kytäjä-Usmin retkeilyalueeseen, joten halutessaan Piilolammilta voi tehdä paljon laajemmankin kierroksen alueen metsiin. Kytäjä-Usmin monipuolisia ulkoilureittejä, latuja ja tulentekopaikkoja ylläpitää Hyvinkään kaupunki, ja alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen ja retkeilyyn kaikkina vuodenaikoina. Piilolammia sivuaa kaksi kaupungin ulkoilureittiä: Kahden piilon kierros ja Kolmen lammen kierros. Lisätietoa ulkoilureiteistä ja laduista.

Kiipeilyn ystävät löytävät hyviä boulderointipaikkoja kallioilta aivan pysäköintialueen läheltä.

Alueelle johtava tie ja pysäköintialue aurataan talvisin. Polttopuuhuolto toimii myös talvisin.

Esteettömyys

Piilolammin rannassa on esteetön tulipaikka. Pysäköintipaikalta on matkaa lammen rantaan noin 500 m. Sinne kuljetaan ensin pätkä hiekkatietä ja sitten pitkin helppokulkuista sorastettua reittiä. Rantaan päästäkseen pitää ylittää pieni puusilta, mutta kuten koko reitti, myös silta sopii kuljettavaksi lastenrattaiden kanssa tai pyörätuolilla. Alueella on myös esteetöntä käymälä.

Lisätietoa

Eteläsuomalaiseksi metsäalueeksi poikkeuksellisen suuri Kytäjä-Usmi valittiin vuonna 2017 Suomen 100 luontohelmeä -kohteeksi. Sitä kirjovat pienten lampien mosaiikki, jyrkkäpiirteiset kalliot ja syvät solat. Alue sijoittuu muinaisen tulivuoren kraateriin, josta muistona on alueelle tyypillinen kestävä kivilaji gabro. Tätä etenkin rakennuksissa ja hautakivissä käytettävää ”mustaa graniittia” on aikoinaan nostettu alueen monista louhoksista, joista yksi sijaitsee Piilolammin itärannalla. Osa Kytäjä-Usmista on luonnonsuojelualuetta.