Tietoa retkikohteesta

Vartiosaari on vanha huvilasaari, jossa on edelleen aktiivista asutusta. Pihapiirejä lukuunottamatta saari on kaikille avointa virkistysaluetta. On kuitenkin tärkeää muistaa kunnioittaa pihapiirien rauhaa ja retkeä suunnitellessa huomioida, että saaren rannat ovat lähes kauttaaltaan yksityisessä käytössä.

Saarella on luontopolku, jonka varrella on mm. siirtolohkare, hiidenkirnu, talli lampaineen ja näköalakallio – eli kaikki saaren hienoimmat nähtävyydet!

Saaren rannat ovat mäkisiä ja ajoittain jyrkkiäkin ja niiden keskelle jää laaksomainen notkelma. Notkelman vanhoista pelloista osa on palstaviljelyssä ja osalla laiduntaa kesäisin Haltialan lampaita, joita ei saa ruokkia. Saaren pohjoispuoliskossa on iäkkäitä, hämyisiä kuusikoita. Komeinta kalliometsää on saaren pohjoiskärjen näköalakallion ympärillä. Saaren lounaisrannalla on mahdollista pulahtaa uimaan tai onkia.

Vartiiosaaren Reposalmeen on kesäisin vesiliikenneyhteys, jonka ajantasaisin tieto on koottu ylläpitäjän sivuille. Veneilijät voivat kiinnittäytyä lyhytaikaisesti Pässilahden pohjukassa olevaan vierasvenelaituriin. Reposalmen vesiliikennelaitureihin ei saa kiinnittäytyä. Melojille sopivin rantautumispaikka on saaren pohjoiskoilliskulmassa oleva hiekkarantainen poukama.

Vartiosaaressa ei ole jätehuoltoa, joten kaikki jätteet on itse tuotava mukanaan pois saaresta.

Reitit

Vartiosaaren terveysluontopolku, pituus 2,5 km: Reitti kulkee vaihtelevissa luontotyypeissä ja maisemissa. Reitti on merkattu maastoon viitoilla ja punapäisillä matalilla paaluilla.

Esteettömyys

Osa alueen reiteistä on luonnon polkuja ja terveysluontopolkuun kuuluu mm. portaita. Erityisesti saaren pohjoisosa on pinnanmuodoiltaan vaihteleva ja paikoin haastava. Saarella oleva vanha kärrytie on helppokulkuisempi. Saarella ei ole esteettömiä palveluita.

Lisätietoa

Lisää tietoa Vartiosaaressa liikkumisesta ja saaren nähtävyyksistä saa aktiivisesti toimivan Vartiosaariseuran sivuilta. Seura pyörittää kesäisin yhteyslaiturin rannassa popup-kahvilaa.

Lisäksi kesäisin saaressa toimii Nuorten Saarigallerian kahvila.