Tietoa retkikohteesta

Vartiosaari on vanha huvilasaari, jossa on edelleen aktiivista asutusta. Pihapiirejä lukuunottamatta saari on kaikille avointa virkistysaluetta. On kuitenkin tärkeää muistaa kunnioittaa pihapiirien rauhaa ja retkeä suunnitellessa huomioida, että saaren rannat ovat lähes kauttaaltaan yksityisessä käytössä.

Vartiosaari kannattaa ottaa haltuun terveysluontopolulla, jonka varrelle sijoittuvat monet saaren hienoimmista nähtävyyksistä. Niitä ovat esimerkiksi hiidenkirnu, suuri siirtolohkare ja 1700-luvun louhokseen rakennettu metsäkirkko. Vanhat huvilat, niityt ja metsät luovat omaperäisen tunnelman, jossa vaeltelu tuo kesäiseen päivään ihanan kiireettömän poljennon. Vartiokallion laelta avautuu uskomattoman komea näköala pitkälle itäiseen saaristoon, ja kirkkaalla säällä horisontissa siintää jopa Porvoon ulkosaaristossa sijaitseva Söderskärin majakka!

Saaren rannat ovat mäkisiä ja ajoittain jyrkkiäkin ja niiden keskelle jää laaksomainen notkelma. Notkelman vanhoista pelloista osa on palstaviljelyssä ja osalla laiduntaa kesäisin Haltialan lampaita, joita ei saa ruokkia. Saaren pohjoispuoliskossa on iäkkäitä, hämyisiä kuusikoita. Komeinta kalliometsää on saaren pohjoiskärjen näköalakallion ympärillä. Saaren lounaisrannalla on mahdollista virkistäytyä vedessä ja narrata kaloja ongella.

Vartiosaaren Reposalmeen on kesäisin vesiliikenneyhteys, jonka ajantasaisin tieto on koottu ylläpitäjän sivuille. Veneilijät voivat kiinnittäytyä lyhytaikaisesti Pässilahden pohjukassa olevaan vierasvenelaituriin. Reposalmen vesiliikennelaitureihin ei saa kiinnittäytyä. Melojille sopivin rantautumispaikka on saaren pohjois-koilliskulmassa oleva hiekkarantainen poukama.

Vartiosaaressa ei ole jätehuoltoa, joten kaikki jätteet on itse tuotava mukanaan pois saaresta.

Reitit

Vartiosaaren terveysluontopolku, jonka pituus on 2,5 km. Reitti kulkee vaihtelevissa luontotyypeissä ja maisemissa. Reitti on merkattu maastoon viitoilla ja punapäisillä matalilla paaluilla.

Esteettömyys

Osa alueen reiteistä on luonnon polkuja ja terveysluontopolkuun kuuluu mm. portaita. Erityisesti saaren pohjoisosa on pinnanmuodoiltaan vaihteleva ja paikoin haastava. Saarella oleva vanha kärrytie on helppokulkuisempi. Saarella ei ole esteettömiä palveluita.

Lisätietoa

Lisää tietoa Vartiosaaressa liikkumisesta ja saaren nähtävyyksistä saa aktiivisesti toimivan Vartiosaariseuran sivuilta. Seura pyörittää kesäisin yhteyslaiturin rannassa popup-kahvilaa. Lisäksi saaressa toimii kesäisin Nuorten Saarigallerian kahvila.

Saariretkien ystävien kannattaa tutustua myös muihin Helsingin itäisen saariston kohteisiin, kuten Koti- ja Villaluotoihin, Kalliosaareen ja Pikku Leikosaareen.