Tietoa retkikohteesta

Yhteysvene Harakan saarelle lähtee Kaivopuiston rannasta Ullanlinnan laiturista (Ehrenströmintie 3, 00140 Helsinki) Yhteysveneen aikataulut ja hinnat löytyvät Merenkävijät ry:n sivuilta. Kutsu vene nostamalla valkoinen merkkiviitta.

Saarella vuorottelevat monenlaiset kasvuympäristöt, kuten tervaleppälehto, rantaniityt, kuivat kalliokedot ja soistuneet kalliolammet. Lajit kasvupaikoille ovat tulleet tuulen, meren, lintujen sekä ihmisten mukana aina Venäjän aroilta saakka.

Harakan saarella on neljä suojelukohdetta, joista yksi on rauhoitettu linnuston ja kolme kasviston vuoksi. Saarella retkeily tapahtuu lintujen ehdoilla, ajoittain esimerkiksi osia reiteistä voidaan sulkea lintujen pesinnän turvaamiseksi. Pesintäaikaan saarella liikkuvan on syytä välttää liian läheistä kontaktia muniaan ja poikasiaan ärhäkästi puolustaviin valkoposkihanhiin ja kalalokkeihin.

Harakan saarelle ei saa tuoda koiria.

Harakan luontokeskus on avoinna kaikille toukokuun alusta syyskuun loppuun. Kesäisin saaressa järjestetään runsaasti tapahtumia ja retkiä. Opastettulla Saarikierroksella tutustutaan Harakan luontoon ja historiaan ja Lasten saariseikkailuilla luontoon tutustutaan eläytyen ja seikkaillen. Luontokeskuksen järjestämät tapahtumat ovat maksuttomia. Harakassa toimii myös luontokoulu Helsingin kouluille, ja päivähoitoryhmille järjestetään saariseikkailuja.

Alueen ajankohtaiset tiedot löytyvät alueen ylläpitäjän sivuilta.

Reitit

Harakan saaren ympäri kiertää luontopolku sekä geologia-aiheinen polku. Rastitekstit voi lukea mobiilikartalta. Polut voi kiertää haluamassaan järjestyksessä tai vain osittain.
Harakan luontopolku, alle 1 km
Harakan geologinen luontopolku, alle 1 km

Esteettömyys

Saarella ei ole esteettömiä palveluita.

Yhteysveneeseen ei ole esteetöntä kulkua. Osa saaren teistä on helppokulkuisia, ja rattaiden kanssa voi liikkua monien nähtävyyksien tuntumaan. Luontopolut kulkevat kuitenkin osittain myös polkuja, kallioita ja pitkospuita pitkin.