Tietoa retkikohteesta

Tammisaaren itäpuolella sijaitseva Kolaholmen on pieni päiväretkikohde, jolla on pitkät uimapaikkaperinteet. Se on käymisen arvoinen piipahduspaikka myös kauempaa tuleville, etenkin kun retkeen on helppo yhdistää myös muita kiinnostavia käyntikohteita, joita Raaseporin seudulta löytyy runsaasti. Vain kilometrin päässä Kolaholmenista sijaitsee myös toinen Uuvin alue, Lövö.

Uimapaikkana Kolaholmenissa toimii hiekkainen poukama, jonka edustalla sijaitseva laakea kallioluoto tuo hauskan lisänsä rantaelämään ja näköaloihin.

Uimisen, eväsretkeilyn ja sisäsaariston maisemien ihailemisen ohella Kolaholmenissa voi tehdä pienen kävelyn rantaa pitkin kulkevaa polkua. Alue on entistä valtion luonnonhoitometsää ja puustossa on tavanomaisen lajiston ohella metsälehmusta, siperianlehtikuusta ja douglaskuusta. Nämä erikoisemmat puut antavat metsikölle omaleimaista tunnelmaa.

Raaseporin itäosan suojainen sisäsaaristo sopii erinomaisesti melontakohteeksi, ja esimerkiksi Raaseporin linna on suosittu melontakohde, josta voi paikallisen yrityksen kautta myös vuokrata välineitä. Kolaholmen osuu linnalle melottaessa reitin varrelle, ja sopii hyvin taukopaikaksi.

Kolaholmen voi toimia myös melontaretken lähtöpaikkana. Seudulla on useita Uuvin hallinnoimia virkistysalueita, joita voi käyttää etappikohteina. Kolaholmenista on helppo meloa muutama kilometri etelään, missä sijaitsee Långönin virkistysalue sekä läheinen Sandnäsuddenin kauppa ja kesäkahvila. Jatkamalla etelään voi vierailla myös Tallholmenin virkistysalueen pienellä kalliosaarella, ja kokeneemmat melojat voivat suunnata kohti Tammisaaren kansallispuiston vesiä. Kolaholmenista itään taas sijaitsee Bärösundin ja Bjursin alue, jossa on useita vesillä liikkujille sopivia käyntikohteita. Uuvin kohteista sieltä löytyvät kattavien palveluiden Gölisnäs sekä omatoimiretkeilijöille sopivat Hankelö ja Andö.

Pysäköintipaikan läheisyydestä löytyvät infotaulu ja käymälä.

Alueella ei aurata talvisin.

Esteettömyys

Alueella ei ole esteettömiä palveluita, mutta rantaan vie melko hyvä ja tasainen, noin 150 m pitkä polku.

Lisätietoa

Aivan Kolaholmenin eteläpuolelta löytyy toinen Uuvin virkistysalue, Lövö. Varsin lähellä etelässä sijaitsee myös Långönin virkistysalue.