Seuraava tapahtumapäivä järjestetään Ollisaaressa sunnuntaina 9.6.2024 klo 10-16 – merkitse kalenteriisi! Luvassa mm. tarinoita tulipaikoilla, ulkopelejä, elämyksellinen metsäretki, luontotyöpaja, avoimet ovet, ongintaa ja paljon muuta. Pääset myös ideoimaan Ollisaaren rakennusten tulevaisuutta sekä kertomaan ja kuuntelemaan Ollisaareen ja Lohjanjärveen liittyviä muistoja. Tapahtuman järjestävät Uuvi, Lohjan Museo, Visit Lohja ja Lohjan Liikuntakeskus. Tervetuloa!

Ollisaaren kallioilta avautuu upea maisema Lohjanjärven suurelle selälle. Itäpuolen hiekkaranta on suojainen ja maisemassa siintää Lohjanharju sekä keskustan katot. Maaperä on kalkkipitoista, ja saaressa on rehevää lehtoa ja komeita korkeita tervaleppiä. Parin kilometrin matka Lohjan keskustasta virkistyssaaren laituriin ja hiekkarannalle taittuu helposti veneellä, meloen tai suppaillen sekä talvisaikaan jäätä pitkin. 

Uuvin käynnistämän kehittämishankkeen tavoitteena on luoda Ollisaaresta mahdollisimman monen saavutettavissa oleva korkeatasoinen retkikohde, jonka toimivat palvelut houkuttavat nauttimaan saaren luonnosta ja tunnelmasta ympäri vuoden. Uuvi hankki Ollisaaren alueverkostoonsa vuoden 2023 alussa.

Ollisaaren kehittäminen toteutetaan paikallisia asukkaita ja toimijoita osallistaen ja tiiviissä yhteistyössä Lohjan kaupungin kanssa. Kehittämishanke kytkee saaren osaksi Lohjanjärven palveluiden tarjontaa ja lisää omalta osaltaan seudun vetovoimaa niin lähivirkistyksen kuin luontomatkailunkin näkökulmasta. Aluetta kehitetään luonto- ja maisema-arvot huomioon ottaen.

Saaressa on vuosikymmeniä sitten toiminut leirikeskus, jonka jälkeen alueella on retkeilty enimmäkseen vailla ylläpidettyjä reittejä tai rakenteita. Ensimmäisenä suunnitelmissa on huolehtia kuntoon saaren virkistyskäyttöä tukevat perusrakenteet, kuten laituri, tulipaikat ja kuivakäymälät. Kävijämäärien kasvusta aiheutuvaa luonnon kulumista ehkäistään opastuksen, hyvien palveluiden ja helppokulkuisten merkittyjen reittien avulla. Tavoitteena on myös parantaa saaren saavutettavuutta niille, joilla ei ole omaa vesikulkuneuvoa sekä kunnostaa rantasauna ja antaa uusi elämä saaren vanhalle päärakennukselle. 

Hankkeen tuloksena syntyy vuoden 2024 loppuun mennessä kehittämissuunnitelma, jonka pohjalta aluetta kehitetään virkistyskäyttökohteena ja luontomatkailun toimintaympäristönä. Varsinaisista kehittämistoimista osa voidaan toteuttaa jo hankkeen aikana. Hankkeelle on myönnetty rahoitusta Euroopan maaseuturahastosta Leader-ryhmä Ykkösakselin kautta. Seuraa Uuvin kanavia pysyäksesi ajan tasalla hankkeen etenemisestä!