Uuvi uudistaa retkialueidensa rakenteet: uuden ajan taukopaikat suunniteltu vastaamaan retkeilijöiden tarpeita ja toiveita

Teksti: Terhi Jaakkola ja Jonna Saari / Retkipaikka

Uuvi uudistaa alueidensa rakenteet parantaakseen retkeilijöiden luontoelämystä ja käyntikokemusta. Yhteistyötä tehdään teollisen muotoilun opiskelija Leo Josephyn kanssa. Josephy on retkeilijöiden tapoja tarkkailemalla kehittänyt taukopaikoille luovia ja toimivia, uudenlaisia ratkaisuja.

Uuvi käy läpi kaikkien virkistysalueidensa kohteet ja uudistaa niiden rakenteet, tavoitteenaan parantaa vierailijoiden kokemuksia ja elämyksiä infrastruktuurin avulla. Ensimmäinen uudistettu taukopaikka löytyy Hyvinkään Piilolammilta, ja myös muita kohteita pyritään uusimaan vielä maastokauden 2018 aikana.

Uusien rakenteiden suunnittelun on toteuttanut kanadalainen teollisen muotoilun opiskelija Leo Josephy Aalto-yliopistosta. Niin retkikohteiden penkit, tulisijat, katokset kuin kyltitkin on suunniteltu alusta asti uusiksi.

Kestävyys ja helppo huollettavuus olivat rakenteille perusvaatimuksia. Monet rakenteista sijaitsevat lisäksi paikoissa, joissa niin vierailijat kuin luontokin asettavat niille kovia vaatimuksia.

Mahdollisuus ihailla luontoa

Suunnittelutyö on kattanut taukorakenteiden yksityiskohdat aina puuvarastoista istuskelupaikkoihin. Uudistusten tavoitteena on muun muassa, että ulkoilijat pystyvät ihailemaan luontoa aiempaa helpommin: siinä missä tavalliset katokset ja tulisijat kannustavat usein suuntaamaan katseen sisäänpäin, katoksen keskellä olevaan tulisijaan, Uuvin uusissa taukorakenteissa katse kääntyy luontoon. Katoksissa tulisijat siirretään enemmän ulospäin, samaan tapaan kuin perinteisissä laavuissa.

Ajan mittaan uudet taukorakenteet tullaan näkemään Uuvin kaikissa kohteissa, joita tällä hetkellä lähes 40. Uudet taukorakenteet laitetaan kohteisiin sitä mukaa, kun vanhat tulevat käyttöikänsä päähän.

Miten rakenteet suunniteltiin?

Projektin ensimmäisessä vaiheessa Josephy perehtyi Uuvin virkistysalueiden asiakkaiden, retkeilijöiden, tapoihin ja mieltymyksiin. Retkeilijöitä haastateltiin ja heidän käyttäytymistään tarkkailtiin.

— Onnistuneen suunnittelun pohjaksi meidän oli saatava selville, mitä ihmiset haluavat ja miten he kohteissa toimivat, Josephy avaa.

Taustatiedon saamiseksi hän teki päiväretkiä Uuvin eri kohteisiin ja vietti kokonaisen viikon Kopparnäsin virkistysalueella Inkoossa. Josephy kuvaa viikkoa erittäin antoisaksi – tarkkailutyön ohella hän ehti nauttia Kopparnäsin upeasta luonnosta itsekin.

Taukorakenteet palvelevat monipuolisesti

Uuvin taukorakenteilla on valtavasti erilaisia käyttäjiä, mikä on otettu suunnittelutyössä huomioon. Saapuipa paikalle sitten yksin, ystävän kanssa yöpymään tai isomman ryhmän kanssa lounaalle, palvelevat uudet taukorakenteet hyvin.

Leo Josephylla on yksi toive uusien taukorakenteiden käyttäjille sekä kaikille muillekin luonnossaliikkujille:

— Monelle luontokohde voi olla vaihtoehto omalle kesämökille tai vastaavalle lomapaikalle. Muista siis käyttäytyä sen mukaan, ja arvosta alueita kuin olisit vierailulla jonkun kodissa.

Lisätietoja:

Silva Sallamaa
Uudenmaan virkistysalueyhdistys
050 373 7450
silva.sallamaa@uuvi.fi

Leo Josephy
Designer
045 7877 7722
leojosephy@gmail.com