Luontoretkeily kiinnostaa, kun koronavirukseen liittyvät rajoitukset sulkevat paikkoja ja tapahtumat peruuntuvat. Helsingin seudulla tunnetuimpien luontokohteiden pysäköintialueet sekä tauko- ja tulipaikat ovat tilanteen myötä ruuhkautuneet pahoin viikonloppuisin. Tällä hetkellä paras luontokohde on lähiluontokohde, jonne ei tarvitse lähteä autolla. Seuraavaksi parhaana vaihtoehtona kannattaa etsiä syrjäisempi, tuntemattomampi kohde. Suosittuja luontokohteita sekä tauko- ja tulipaikkoja kannattaa välttää, koska niihin kerääntyy helposti yli kymmenen ihmistä lähekkäin. Retkeilyyn on syytä suhtautua nyt niin, että matka onkin määränpää, eikä se, mihin mennään.

Kahvi termarissa, eväät syöntivalmiina

Tuli-, tauko- ja pysäköintipaikoilla ihmiset pakkaantuvat väkisinkin yhteen lähelle toisiaan ja tautien tartuntariski kasvaa. Pyri välttämään ruuhkautuvia paikkoja. Retkievääksi kannattaa varata herkkuja, joita ei tarvitse lämmittää avotulella tai joita voi lämmittää itse mukana tuomallaan retkikeittimellä. Tauon voit pitää missä tahansa, ei vain siellä, missä kartassa on taukopaikan merkki. Luontokohteissa on kiviä, puunrunkoja ja kantoja, joilla voi levähtää eväidensä kanssa. Mukaan kannattaa varata oma istuinalusta. Retkellä voi esimerkiksi tehdä havaintoja Luonto-Liiton kevätseurantaan.

Käymäläkäytös

Luontokohteiden käymälät ovat paikkoja, joissa pöpöt pääsevät leviämään huussin oven käydessä tiuhaan. Varaa mukaasi omaa vessapaperia ja käsidesiä. Jos päätät käydä puskassa asioilla, niin peitä jälkesi hyvin ja muista, että maatumattomat roskat eivät kuulu luontoon.

Lähiluontokohteet

Kilometri kotiovelta ja olet jo retkellä. Pakkaa mukaan ne samat retkieväät, jotka olisit ottanut muutenkin, mutta suuntaa kulkusi aivan lähialueelle. Anna lähiviheralueen yllättää ja nauti valoisasta kevätsäästä avoimin mielin. Kaupunkien omilta verkkosivuilta löytyy tietoa ulkoilualueista, kaupunkipuistoista ja luontopoluista. Olitko jo kuullut Kasavuoren, Soltorpin tai Vantaankosken luontopolusta? Myös kaikkia teemoitettuja mobiilioppaita kannattaa hyödyntää lähiluontoon tutustuessa.

Pyöräily

Pyöräilykauden pystyy tänä vuonna aloittamaan helposti jo nyt, kun tiet ovat lumettomia ja jäättömiä. Fillarilla muutaman kilometrin päässä sijaitsevat kohteet ovatkin aivan vieressä. Vantaa esimerkiksi on koonnut omista pyöräteistään valmiita reittejä pyöräretkeilyyn. Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkipyöräkausi alkaa jo 23.3., joten kaupunkipyöriä kannattaa hyödyntää myös lähiretkeilyssä. Muista hanskat kaupunkipyörää käyttäessä!

Etsi uusia kohteita

Helsingin luontokohteista kannattaa tutustua esimerkiksi Mustavuoren alueeseen. Myös Lauttasaaren rannat tarjoavat hienoja luontoelämyksiä erityisesti nyt, kun muuttolinnut alkavat pikkuhiljaa saapumaan etelästä. Vantaalla sijaitsevassa Petikon luonto- ja virkistysalueessa riittää myös tutustumista.

Jos vauhdikkaammat luontoliikunnan lajit kuten polkujuoksu tai pidemmät patikat kiinnostavat, niin esimerkiksi Sipoonkorven kansallispuistoon voi suunnata Hakunilan urheilupuiston kautta tai jättämällä auton alueen kaakkoiskulmaan Knutersin pysäköintialueelle.

Nuuksion järviylänkö ei rajoitu ainoastaan Nuuksion kansallispuistoon vaan järviylängön luonnosta voi nauttia Helsingin ulkoilualueilla kuten Vaakkoi, Luukki, ja Salmi, jotka sijaitsevat ylängön pohjoisosissa Vihdintien varrella. Kansallispuiston eteläpuolella järviylänkö kurkottaa Kauhalan alueelle .

Uuvin omista tähän hetkeen soveltuvista kohteista julkaistiin artikkeli 16.3.2020. Muihinkin Uuvin kohteisiin kannattaa tutustua esimerkiksi nettisivuilla olevan kohdekartan avulla.