Teksti: Mira Lainiola / projektisuunnittelija / Helsingin kaupunki

Uuvin uudistuneilta verkkosivuilta löytyy yhä enemmän kiinnostavia retkikohteita. Osa kohteista sijaitsee luonnon monimuotoisuutta varjelevilla suojelualueilla tai herkän saaristoluonnon helmassa. Parhaat retkikokemukset ja -muistot syntyvät jälkiä jättämättä. Lue tästä 5 tärppiä vastuulliseen retkeilyyn!

1. Suosi merkittyjä reittejä ja hyödynnä palveluita

Löydettyäsi mielenkiintoisen retkikohteen, tutustu tarkemmin kohteeseen ja sen mahdollisiin palveluihin. Kulkeeko alueella merkittyjä reittejä tai luontopolkuja? Retken suunnittelu olemassa olevia reittejä ja palveluita hyödyntäen hyödyttää myös luontoa. Luonto merkityillä reiteillä kestää usein paremmin kulutusta kuin herkempi alue, jonne luontoliikkujia ei ole ohjattu. Monet retkeilyrakenteet, kuten vaikkapa houkuttelevat pitkospuut tai ruovikon helmaan kurottavat lintutornit, tukevat virkistyskäyttöä luontoa säästäen.

2. Skarppaa luonnonsuojelualueilla – jokamiehenoikeuksia on rajoitettu

Luonnonsuojelualueet ovat todellisia luonnon helmiä ja usein suosittuja virkistysalueita. Luonnon kuluminen on ongelma etenkin herkillä luontoalueilla, joilla on paljon käyttäjiä. Suojelualueiden tarkoitus on suojella luontoa, siksi jokamiehenoikeuksia on niillä rajoitettu. Suojelualueet ovat myös arvokkaita lisääntymisalueita ja piilopaikkoja eläimille. Se mitä kullakin suojelualueella saa ja ei saa tehdä, selviää usein maastossa olevista rauhoitusmääräystauluista. Taulut ovat kuin vierailuohjeita! Suojelualueiden sijainnit näkyvät useimmissa karttapalveluissa.

Retki suojelualueelle – muista ainakin nämä:
• Telttailu voi olla kiellettyä. Tarkista asia aluekohtaisesti.
• Pysyttele merkityillä reiteillä ja pääpoluilla, sillä luonto kuluu herkästi.
• Pidä lemmikki kytkettynä ja säilytä etäisyys luonnonvaraisiin eläimiin.
• Kasvien ja niiden osien kerääminen ja oksien taittaminen on kielletty.
• Tarkista aluekohtaisesti onko marjastus- ja sienestys sallittu.
• Retkeile jälkiä jättämättä!

3. Ehkäise retkiroska ennalta – ja herkuttele

Retkiseurueen eväsroskasta kertyy helposti jopa kassillinen roskaa mukana kannettavaksi. Kevyet muoviroskat lennähtävät helposti tuulen vietäväksi. Vaivattomin tapa päästä eroon retkiroskasta, on jättää se kotiin.

Pakkaa eväät roskattomasti valmiiksi rasioihin ja termoksiin. Kuljeta mehu mukana mieluummin pullossa kuin tetroissa. Ruokatermos on kesäretkeilijän luottokaveri. Kuumaan veteen sujautetut nakit tai esipakastettuun termariin säilötty jäätelö katoavat vauhdilla perheen pienimpien vatsoihin.

4. Tarkkana tulen kanssa

Tulenteko ei ole jokamiehenoikeus, vaan vaatii aina maanomistajan luvan. Tulenteko retkikohteissa on rajattu merkityille tulipaikoille. Älä tee luvatonta nuotiota maastoon! Uuvin sivuilta näet näppärästi, milloin retkikohteessa on voimassa metsä- tai ruohikkopalovaroitus. Kurkista ajantasainen tilanne ennen retkeä. Varoitusaikana tulenteko on kokonaan kielletty Uuvin ylläpitämissä kohteissa.

Vaikka joissakin retkikohteissa tulenteko on sallittu varoitusaikaan hormillisissa keittokatoksissa, on varminta valmistella eväät jotka eivät vaadi tulistelua. Jos ruokaa on tarve lämmittää, kaasukäyttöinen retkikeitin on kätevä valinta. Kesäretken maukkaimmat eväät voivat olla myös viileät. Niistä on helppo nauttia omassa rauhassa maisemia ihaillen. Retkifiilis tulee muustakin kuin nuotiolla lämmitetyistä eväistä.

5. Näytä esimerkkiä – huolehditaan yhdessä retkikohteiden luonnosta

Luontoon ovat tervetulleita kaikki. Luontokohteiden käyttäjillä on merkittävä rooli siinä, miten luonto voi. Vastuullisen luonnossa liikkumisen sävelet eivät kuitenkaan ole kaikille tuttuja.

Jokainen luontoliikkuja toimii esimerkkiä myös muille, niin retkikohteessa kuin vaikkapa somessa. Juttele muiden retkeilijöiden kanssa, varaa mukaan ylimääräinen roskapussi ja ilmoita mahdollisista tulipaloista aina hätänumeroon 112. Luontoa kunnioittava retkeily ei jätä jälkiä ja takaa parhaat retkikokemukset myös seuraaville kulkijoille!

Vastuullinen retkeily on helppo tapa suojella luontoa – lue lisää!


Antoisia kesäretkiä!