Harmaa muuttuu vihreäksi ja pimeys valoksi. Kevät näkyy ympärillä ja tuntuu auringon lämpönä hartioilla. Kevät myös kuuluu. Yhtäkkiä lintujen sirkutusta on kaikkialla, kun siivekkäät etsivät kumppania ja pesäpaikkaa. Taivaalta kantautuu kaakatusta hanhien suunnatessa kohti pohjoista. Lähimetsässä riittää seurattavaa, kun paikalliset pesänrakentajat hyörivät ympäriinsä. Keväällä Uudenmaan rannikolla voi seurata lintujen muuttuo ja nähdä mitä mielenkiintoisempia lajeja.

Lintujen harrastamisen ei tarvitse olla ryppyotsaista puuhaa ja se sopii tekemiseksi vaikka koko perheelle tai kaveriporukalle haasteiden myötä. Jos on keskitalvella havainnoinut pihan ruokintapaikkaa, on kevään tullen helppo huomata uudet tuntemattomat lajit. Vesilintuja on mukava tarkastella sillä ne pysyvät kohtalaisesti paikoillaan aloittelevankin harrastajan tunnistamiseen tarvittavan ajan. Kiikarit ovat harrastuksen tärkein apuväline ja hyviä vinkkejä aloittamiseen löytyy esimerkiksi täältä.

Alle on koottu esimerkkejä keväisiin lintuaiheisiin tapahtumiin Helsingin seudulla kumppaneidemme järjestämissä tapahtumissa. Uuvi.fi etusivulla on lisäksi suosituksia retkikohteista lintuteemalla. Kannattaa myös tutustua Pääkaupunkiseudun Retkikalenteriin, josta löytyy useita mielenkiintoisia retkiä lähiluontoon.

Vantaalla vietetään vuonna 2022 lintujen teemavuotta ja retket lähtevät käyntiin opastuksella Pitkäjärven luontotorniin.

Porkkalan lintuviikko järjestetään Kirkkonummella 9.-15.5.2022. Viikon aikana on tarjolla tapahtumia, esitelmiä ja retkiä, joista osa on suunnattu lapsille. Retkille Lähteelään ja Porkkalanniemeen järjestetään myös kuljetus Kirkkonummelta.

Helsingissä järjestetään pitkin kautta linturetkiä, jotka on merkitty Retkikalenteriin. Toukokuussa 19.5. Vanhankaupunginkoskella järjestetään esimerkiksi linturetki Pornaistenniemeltä Lammassaareen. Lintulajeihin ja katselupaikkoihin voi tutustua myös omatoimisesti, jonka lisäksi voi käydä kyselemässä neuvoja lintuoppaalta, joka päivystää Helsingissä Lammassaaren tarkkailupaikoilla neljänä iltana retkikauden aikana. Ensimmäinen päivystyskerta on torstaina 26.5. kello 18-20.

Espoossa opastetulle linturetkelle pääsee esimerkiksi 7.5. Villa Elfvikistä. Toukokuussa on lisäksi parikin ilta- ja yölaulajiin keskittyvää retkeä, joiden kummankin tarkemmat tiedot löytyvät Retkikalenterista.