Maastopyörän vaihteiden raksahduksia nousevan sykkeen rytmissä. Mieli virittäytyy samalle taajuudelle luonnon kanssa.

Uudenmaan luonto tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia hyvän fiiliksen saavuttamiseen, vauhdikkaaseen menoon ja itsensä ylittämiseen. Vaihtelevat maastot ja metsäpolut taittuvat niin jalan kuin pyörälläkin, ja vesistöt tarjoavat upeat puitteet suppailuun tai melomiseen. Arjen pyörteistä on helppo irrottautua luonnossa liikkuen.

Listasimme alle parhaat kohteet aktiivisen päivän viettoon – poimi vinkit ja pysy kartalla!

Palakoski (Uuvi)

Sydämen syke hakkaa rintalastan alla, lämpö leviää kroppaan ja reisissä tuntuu. Takana on jo monta kukkulan valloitusta ja seuraavaksi edessä aukeaa komea maisema jokilaaksoon ja kaukaisuuteen sen taakse. Palakosken virkistysalue haastaa kulkijaansa metsäpoluilla, jotka esittelevät virkistysalueen monipuolisen luonnon kalliolakineen, kivenlohkareineen, käppyrämäntyineen, koskineen ja järvenrantoineen.

Kopparnäs-Störsvik (Uuvi)

Kopparnäs-Störsvikin merenranta jatkuu rakentamattomana kilometrikaupalla, tarjoten kävijöille upeita mahdollisuuksia pitkiin lenkkeihin polkuja pitkin tossut jalassa tai pyörän selässä. Kopparnäsissä on mahdollista kulkea myös helpossa maastossa, esimerkiksi Östervikin ja Sandvikenin yhdistävä helppokulkuinen rantareitti tarjoilee komeita maisemia. Manneralueen edessä levittäytyvä saaristo luo melojille mukavia pistäytymispaikkoja, sopii tyynellä säällä suppailuun ja veneilijät voivat nauttia Stora Halsön hyvästä laiturista. Kopparnäs-Störsvikin tulipaikat ovat helposti saavutettavissa sekä maalta että mereltä käsin.

Luukki (Helsingin kaupunki)

Kaitalammen tumma, mutta kirkas vesi vetää puoleensa avovesiuimareita, eikä ole ihme. Kapea lampi jyrkkine ja kallioisine rantoineen sykähdyttää. Luukissa on toki muitakin lampia, ja alueen pisimmän reitin varrella näkee peräti seitsemän niistä. Lammet houkuttelevat myös pilkkijöitä ja onkijoita. Onpa Kaitalammessa ja Halkolammessa jalokalaakin, jota kalastaakseen tarvitsee Luukin kalastuskunnan luvan.

Helsingin keskuspuisto (Helsingin kaupunki)

Helsingin keskuspuiston reitit tarjoavat moninaiset mahdollisuudet ulkoiluun. Kun ulkoilureitit on koluttu moneen kertaan, alueen polut tutustuttavat taas uusiin kaarroksiin ja kumpareihin. Puistossa voi liikkua vuodenajasta riippuen niin kävellen ja pyöräillen kuin hiihtäen. Helsingin keskuspuiston metsät ovat rikkaus keskellä kaupunkia ja antavat tilaa liikkua ilman pärisevän liikenteen ehtoja.

Oittaa (Espoon kaupunki)

Oittaan sijainti Nuuksion järviylängön metsien ja Bodomjärven välissä luo puitteet monipuoliset ulkoiluun. Talvella Oittaa on tunnettu laduistaan ja kesällä hiekkarannastaan. Alueen polut ja reitit tarjoavat mahdollisuuksia myös polkujuoksuun, maastopyöräilyyn ja luontopolulla liikkumiseen. Oittaalta pääsee liikkumaan kohti Pirttimäkeä, Karjakaivoa ja aina Nuuksion kansallispuistoon asti, jos menohaluja vain riittää. Hiekkarannasta nauttimisen lisäksi Bodomjärvelle voi lähteä soutelemaan, suppailemaan tai melomaan. Talvisin Oittaalla pidetään avanto auki kylmän veden ystäville.

Meiko (Kirkkonummen kunta ja Metsähallitus)

Kalliota, havuja, juuria ja kiviä. Käen kukunta rytmittää askeleiden tahtia Meiko-järveä kiertäessä. Tulipaikat järvien rannoilla tarjoavat levähdyspaikkoja. Pysähtyä voi toki mihin tahansa kallionlaelle tai rantatörmälle hengittelemään ja katselemaan näkymiä pienemmille ja suuremmille vesille. Meikon alueen kalliot tarjoavat hyvät puitteet kalliokiipeilyn harrastajille, joita saattaa köysinensä alueella kulkea.

Norrkullalandet (Sipoon kunta)

Norrkullandetin ulkoilualueen hiekkarantaan on helppo rantautua meloen, ja veneet kiinnittyvät laituriin. Vesi tuntuu aurinkoisena päivänä lämpimältä, mutta virkistää kuitenkin siihen pulahtavaa vesilläliikkujaa. Rannalta lähtee oivallinen jaloittelupolku sisemmäs saareen, ja jalkoja voi vetreyttää myös kiipeämällä luontotorniin. Rannan tuntumasta löytyy hyviä telttapaikkoja yöpymään tulleille retkeilijöille.

Kuusijärvi (Vantaan kaupunki)

Viitoitetut reitit mukavan mäkisessä maastossa tarjoavat mahdollisuuden hyvään intervallitreeniin jalkapelillä, maastopyörällä tai hiihtäen. Mykistävän komea kulkusilta yli vanhan Porvoontien houkuttelee hengähtämään ja ihailemaan maisemia puunlatvojen tasalla, ennen siirtymistä Sipoonkorven poluille. Reissun päätteeksi on ihanaa huuhtoa hiet Kuusijärvessä, tai rentoutua savusaunan lempeissä löylyissä.