Tuulipuvun kahinaa ja linnun sirkutusta liikenteen vaimenevaa humua vasten. Siirtymä kaupungin hälinästä luonnon hiljaisuuteen on yllättävän lyhyt – luonto lähes tulee luoksesi.

Uudenmaan lähiluontokohteisiin on helppo tulla – vaikkapa metrolla. Vaikka kaupunki on lähellä, pääsee kohteissa silti uppoutumaan täysin luonnon tarjoamiin elämyksiin. Leppoisa päiväretki yhdessä ystävien tai perheen kanssa virkistää mieltä ja helppokulkuiset reitit tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden iloita luonnosta.

Tutustu listaamiimme vinkkeihin eri lähiluontokohteista ja tunne luonto lähelläsi!

Sarvikallio (Uuvi)

Sarvikallion laelta avautuva maisema saa ajatukset karkaamaan järven selälle. Ei ihme, että täällä viihtyivät virkistäytymässä myös monet kultakauden taiteilijat maalausvälineidensä kanssa. Tulipaikalta nouseva savun tuoksu luo suuren retken tuntua, vaikka Sarvikallio on useille kävijöille viikoittainen lähiretkikohde. Seittelinreitin helppokulkuiset mutkat saavat keskittymään hetkeen ja virkistämään mielen sekä verenkierron.

Vuosaarenhuippu (Helsingin kaupunki)

Helsingin seudun persoonallisin virkistysalue on taidonnäyte maisemoinnista ja erilaisten elinympäristöjen luomisesta. Jätemäen päälle rakennetut luontopolut kaupunkilaisten virkistäytymiseen ja eläinten ja kasvien viihtymiseen on syytä kokea itse, sillä ajatuksena se kuulostaa täysin käsittämättömältä. Huipulla voi sitten hämmästellä, että miten voi tuntea olevansa kuin karuilla tunturipaljakoilla mutta tähyillä merelle ja Vuosaaren satamaan.

Seurasaari (Helsingin kaupunki)

Seurasaaressa on vanhojen arvokkaiden rakennusten lisäksi arvokas luonto. Siinä missä museorakennukset on siirretty alueelle, on luonto kotoisin juuri täältä: merenrantaniitty, sileät kalliot, vehmaat lehdot sekä pienet lammet. Seurasaaressa seuraa saa ainakin oravista ja linnuista. Saarta kiertäessä voi nauttia myös avarista maisemista ja meren tuoksusta.

Pirttimäki (Espoon kaupunki)

Nuuksion järviylängöllä sijaitseva Pirttimäen ulkoilualue haastaa kulkijaansa mäkisillä maastolla mutta toisaalta tarjoaa muuten helppoa kulkemista kävijöilleen. Leveitä ulkoilureittejä pitkin matka soljuu mukavasti rupatelle alueen keittokatoksille ja Hynkänlammen maisemaa ihastelemaan. Alueen sympaattinen kahvila houkuttelee kävijöitä pullantuoksullaan ja mukavalla terassilla.

Laajalahden luonnonsuojelualue (Metsähallitus ja Espoon kaupunki)

Viiksitimali ruovikossa, pikkutylli rantaniityllä, ruskosuohaukka taivaalla – vai sittenkin lehmät laitumella? Laajalahdella riittää havainnoitavaa niin alueen kahdelta lintutornilta kuin niiden välissä kulkevilta pitkospuilta. Laajalahden luonnonsuojelualueen laidalla sijaitseva komea jugendhuvila on Villa Elfvikin luontotalo, jonka nurkalta lähtee useita lyhyitä luontopolkuja.

Hanikan luontopolku (Espoon kaupunki)

Pitkospuita, muinaishautoja, siirtolohkare, lintutorni, kallion lakia ja metsäpolkua. Lähiluonto yllättää monipuolisuudelleen Hanikan luontopolun kulkijan. Retkellä voi mielessään siirtyä aikakaudesta toiseen. Maisemassa siintää ajoittain nykyaikainen urbaani Espoo ja toisaalta taas polku paljastaa merkkejä jääkaudelta ja pronssikauden ajalta.

Petikko (Vantaan kaupunki)

Petikko on osa Vantaan laajinta yhtenäistä metsäaluetta, jossa pääsee nauttimaan myös pääkaupunkiseudulla sangen harvinaisista avarista suonäkymistä. Petikon ulkoilureiteillä näkyy niin rattaiden työntäjiä, lenkkeilijöitä kuin gravel-pyörien ulkoiluttajiakin. Lumitalvena alueella on hyvät ladut. Lähestyvän tulipaikan tunnistaa savun tuoksusta ja iloisista kanssaulkoilijoiden äänistä.

Kuusijärven ulkoilualue (Vantaan kaupunki)

Ensin lenkille, sitten saunaan ja uimaan? Kuusijärvi sopii tällaisen suunnitelman toteutukseen erinomaisesti! Kuusijärven reitit tarjoavat lyhyempää vaihtoehtoa järven ympäri tepasteluun tai sitten pidempään patikkaan Sipoonkorven kansallispuiston puolelle. Saunat lämpiävät ympäri vuoden. Kuusijärvi on oiva retkipaikka kesähelteeltä talven kylmille.