Tuulipuvun kahinaa ja linnun sirkutusta liikenteen vaimenevaa humua vasten. Siirtymä kaupungin hälinästä luonnon hiljaisuuteen on yllättävän lyhyt – luonto lähes tulee luoksesi.

Uudenmaan lähiluontokohteisiin on helppo tulla – vaikkapa metrolla. Vaikka kaupunki on lähellä, pääsee kohteissa silti uppoutumaan täysin luonnon tarjoamiin elämyksiin. Leppoisa päiväretki yhdessä ystävien tai perheen kanssa virkistää mieltä ja helppokulkuiset reitit tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden iloita luonnosta.

Tutustu listaamiimme vinkkeihin eri lähiluontokohteista ja tunne luonto lähelläsi!

Sarvikallio (Uuvi)

Sarvikallion laelta avautuva maisema saa ajatukset karkaamaan järven selälle. Ei ihme, että täällä viihtyivät virkistäytymässä myös monet kultakauden taiteilijat maalausvälineidensä kanssa. Tulipaikalta nouseva savun tuoksu luo suuren retken tuntua, vaikka Sarvikallio on useille kävijöille viikoittainen lähiretkikohde. Seittelinreitin helppokulkuiset mutkat saavat keskittymään hetkeen ja virkistämään mielen sekä verenkierron.

Vanhankaupunginlahti (Helsingin kaupunki)

Vanhankaupunginlahti on onnistunut sekoitus kaikille sopivaa retkikohdetta, antoisaa lintujen tarkkailupaikkaa ja vanhaa teollisuuskulttuuria. Kalastajat narraavat kaloja, kosken kuohuista, kiikarit ja kaukoputket keikkuvat olkapäillä ja Lammassaareen vieville pitkospuille suuntaa pieni seurue lastenrattaiden kanssa.

Lauttasaaren rannat (Helsingin kaupunki)

Lauttasaarta kutsutaan myös Onnellisten saareksi ja onni varmasti onkin asua vapaiden rantojen vieressä meren äärellä. Vielä suurempi onni kuitenkin on, että Lauttasaaren rantoja pääsee kiertämään kuka tahansa ja varsin helposti – vaikka metrolla saapuen. Tervalepiköt, hiekka- ja kalliorantojen vaihtelu sekä avoin maisema horisonttiin eivät kaikissa pääkaupungeissa ole vapaasti käytettävissä.

Rantaraitti (Espoon kaupunki)

Espoon Rantaraitti seurailee meren rantaviivaa reilun 40 kilometrin matkalla. Reitin varrelle mahtuu kiinnostavia kohteita niin luonnosta, kulttuurihistoriasta, rakennuskannasta ja menneestä rannikkoelämästä kiinnostuneille. Matkaa voi taittaa niin kaupunkipyörällä kuin pyörätuolilla ja Rantaraitille voi saapua vaikka metrolla.

Laajalahden luonnonsuojelualue (Metsähallitus ja Espoon kaupunki)

Viiksitimali ruovikossa, pikkutylli rantaniityllä, ruskosuohaukka taivaalla – vai sittenkin lehmät laitumella? Laajalahdella riittää havainnoitavaa niin alueen kahdelta lintutornilta kuin niiden välissä kulkevilta pitkospuilta. Laajalahden luonnonsuojelualueen laidalla sijaitseva komea jugendhuvila on Villa Elfvikin luontotalo, jonka nurkalta lähtee useita lyhyitä luontopolkuja.

Espoon keskuspuisto (Espoon kaupunki)

Espoon keskuspuisto halkoo kaupunkia itä-länsi-suunnassa. Monille puisto on jokapäiväinen kohde mutta monille tuntematon helmi. Tutustumisen voi aloittaa vaikka Tikankierroksen luontopolulta Mossenkärrin suolammen maisemista. Monien maastopyöräilijöiden tiedetään myös viihtyvän Keskuspuiston poluilla.

Petikko (Vantaan kaupunki)

Petikko on osa Vantaan laajinta yhtenäistä metsäaluetta, jossa pääsee nauttimaan myös pääkaupunkiseudulla sangen harvinaisista avarista suonäkymistä. Petikon ulkoilureiteillä näkyy niin rattaiden työntäjiä, lenkkeilijöitä kuin gravel-pyörien ulkoiluttajiakin. Lumitalvena alueella on hyvät ladut. Lähestyvän tulipaikan tunnistaa savun tuoksusta ja iloisista kanssaulkoilijoiden äänistä.

Mustavuori (Helsingin kaupunki)

Mustavuori on pääkaupunkiseudun arvokkain lehtoalue, jolla kukoistavat komeat kotkansiipisaniaiset ja muut vaateliaat kasvilajit. Keväisin ilman täyttää linnunlaulu, ja paikka on erinomainen myös matelijoiden bongaamiseen. Mustavuorella näkee runsaasti linnoitus- ja louhoshistoriasta kertovia merkkejä, jotka vievät ajatukset menneisiin aikoihin ja kiehtovat mielikuvitusta.