Auringon lämpö hellii hymyyn kääntyviä kasvoja, ympäröivää hiljaisuutta rikkoo vain vaimea askelten ääni polulla. Ajatukset kirkastuvat ja arjen kiireet unohtuvat, kun silmien eteen aukenee henkeäsalpaavan upea maisema.

Luonnossa mieli on tyyni. Uudellamaalla on toinen toistaan upeampia kohteita, jonne jokainen voi vetäytyä hetkeksi rauhoittumaan arkisen aherruksen keskeltä. Sukella syvälle metsän siimekseen tunnelmallisia polkuja pitkin tai nauti kauniista vesistöistä saariston kallioilla tai lammen rannalla. Ihaile maisemaa luontotornista tai poimi marjoja matkaevääksi – mahdollisuuksia luonnosta nauttimiseen on monia.

Valintaa helpottaaksemme kokosimmekin yhteen kohteet, jotka sopivat erityisen hyvin rentoutumiseen ja rauhalliseen oleskeluun. Anna itsellesi tilaa kukoistaa ja hiljentyä luonnon äärelle!

Linlo (Kirkkonummen kunta)

Linlon saarelle johtavalla sillalla paino hartioilla kevenee sitä mukaa, kun manner jää taa. Högbergetiltä avautuu komea maisema ympäröivään saaristoon. Saaren rannoilla voi nauttia auringosta kallioilla ja keittokatokset tarjoavat hyvän suojan sateen sattuessa. Linlossa on paljon löydettävää ja aika kuluu kuin siivillä. Takaisin päin siltaa astellessa hymy on kulkijan huulilla ja havunneulasia hiuksissa.

Piilolammi (Uuvi)

Piilolammilla pääsee helposti retkeilemään erämaiseen ympäristöön, rauhallisen lammen rantaan. Piilolammi on oiva paikka suuremman retken aloituspisteeksi, sillä siitä voi suunnata lammen ympäri kiertävälle luontopolulle tai syvemmälle Kytäjä-Usmin laajojen metsien siimekseen. Kytäjä-Usmin alueella on paljon Hyvinkään kaupungin ulkoilureittejä ja tulentekopaikkoja.

Stora Brändö (Uuvi)

Stora Brändö on omatoimisille veneilijöille sopiva kohde Porkkalanniemen itäpuolella. Retkisataman laituriin saa kiinnitettyä isommat paatit, ja kajakit voi vetää rantaan useammassa kohdassa. Saarella saa nauttia niin laakeista kuin jyrkistä kalliomaastoista ja kietoutua vihreän metsän syleilyyn. Eteläpuolen linnustonsuojelualueelle pääsee kurkistamaan saaren luontotornista, ja samalla voi rauhoittaa katseensa kaukana pysyvään horisonttiin.

Stora Herrö (Espoon kaupunki)

Stora Herrön saari Espoon saaristossa on kaikkien saavutettavissa oleva retkikohde, sillä saarelle liikennöi yhteysalus. Meditatiivisuutta retkeen saa mustikoita poimimalla ja flavonoideja marjoja makustellessa merta ihaillen. Saaren näköalatornista aukeaa komea näkymä ympäröivään saaristoon.

Vaakkoi (Helsingin kaupunki)

Metsämaastossa polveilevat polut, erämaiset lampimaisemat ja jylhät kalliot luovat Vaakkoissa kulkijalle ihmeellisen rauhan tunnun. Vaakkoin ulkoilualueella Vihdissä ei ole merkittyjä reittejä tai muita palveluita, mutta omatoimiselle luonnossa liikkujalle se on valtavan hieno kohde metsän siimeksessä vaelteluun ja rauhoittumiseen.

Sipoonkorven kansallispuisto (Metsähallitus)

Rauhaa etsivän ihmisen on joskus syytä etsiä omat polkunsa. Vaikka Sipoonkorvessa etenkin suosituimmat pysäköintialueet ja tulipaikkojen tienoot ovat usein ruuhkaisia, löytää hieman syvemmälle metsään kulkija helposti omaa rauhaa ja tilaa. Tällaiselle retkelle sopiva aloituspiste voi löytyä esimerkiksi Sipoon puolelta Knutersintien varrelta.

Kallahdenniemi (Helsingin kaupunki)

Keskellä kapeaa hiekkaharjua kulkee tie, jonka molemmilla puolilla siintää jykevien mäntyjen välistä meri – jo Kallahdenniemeen saapuessaan aistii paikan erityislaatuisuuden. Kallahdenniemi on Vuosaaren kupeessa sijaitseva luontohelmi, jossa on mahdollista käydä ympäri vuoden rauhoittumassa istuen rantakivellä ja lepuuttaen katsettaan horisontissa.