Uuvi tarjoaa kävijöilleen luontokokemusten lisäksi myös saunakokemuksia. Itsepalveluperiaatteella toimivat saunamme Byxholmenissa, Pikku Leikosaaressa ja Stora Halsössä Kopparnäs-Störsvikin virkistysalueen saaristossa ovat aina auki ja tarkoitettu kaikille.

Jotta saunominen sujuisi, liittyy saunojen käyttöön yhteiset pelisäännöt. Saunavuoro täytyy aina varata paikalta löytyvään saunavuorovihkoon vaikka muita saunojia ei olisikaan. Saunomisaika on rajoitettu maksimissaan tuntiin. Jos löylyistä ja saunan siistimisestä selviytyy nopeammin, kannattaa vapaasta saunasta käydä vinkkaamassa jonossa seuraavalle.

Byxholmissa ja Stora Halsössä saunojien käytössä on kaivo, jonka vesi soveltuu löylyn heittoon. Pikku Leikosaaren saunojien täytyy sitä vastoin varustautua omalla makealla löylyvedellä, koska saaressa ei ole kaivoa. Meriveden heittäminen kiukaalle on kiellettyä. Suolainen vesi tekee löylyn lähteestä nopeasti lopun rikkomalla ja ruostuttamalla sen.

Saunojat ovat itse vastuussa saunojen viihtyisyydestä – eli siisteydestä. Tarjolla on siivousvälineet saunan puhtaana pitoon, joka kannattaa tehdä saunaa lämmittäessä ja saunomisen jälkeen. Tuhkaluukku tulee aina tyhjentää ennen kuin tikun raapaisee kiukaan tulipesässä.

Mikäli retkisaunassa haluaa käyttää pesuainetta, sopivat siihen parhaiten fosfaatittomat ja biohajoavat pesuaineet esim. Joutsenmerkillä varustetut tuotteet. Meressä saippuan tai shampoon kanssa lotraaminen saa kalojen masun sekaisin eli saunojien ei sellaista sovi tehdä. Saunat on tarkoitettu retkeilijöiden puhdistautumiseen ja nautittavaksi, eivät pyykki- tai astioidenpesupaikoiksi.

Byxholmenin saunan ranta on myös saaren sopivin kohta esim. melojien rantautumiseen. Rantautua täytyy myös saunavuorojen aikana, se on selvä. Löylyttelijöiden saunarauhaa tulee kuitenkin kunnioittaa eli siirtyä syvemmälle saareen ja siirtää vesikulkuvälineet siten, että ne eivät tuki koko rantaa.

Gölisnäsin saunat

Gölisnäsissä on kaksi saunaa, jotka ovat retkeilijöiden käytettävissä kesäkaudella sataman ollessa auki. Saunat täytyy varata etukäteen alueen valvojalta ja niiden käytöstä peritään pieni maksu.