Kesä on ollut Uuvin alueilla taas työntäyteistä aikaa, ja virkistyskäyttöpalveluita on parannettu monin paikoin. Osalla alueista työt jatkuvat vielä ennen talven tuloa, mutta nyt on hyvä hetki luoda katsaus tapahtuneeseen. Alla luettelujen lisäksi pieniä parannustöitä, kuten tulisijojen ja infotaulujen uusimista on tehty muillakin alueilla.

Kopparnäs-Störsvik (Inkoo/Siuntio)

Stora Halsö

Suositussa Stora Halsön saaressa ahkeroitiin rakennustöissä vuonna 2021. Vanha laituri uusittiin ja laajennettiin, ja sen viereen rakennettiin uusi laituri. Lisäksi rakennettiin kulkusilta kostean alueen yli, kaksi katosta, tulisija ja kaksi puuvajaa. Uudet palvelut mahdollistavat alati kasvavan käyttäjäkunnan viihtyisät vierailut saarella.   

Virkistysalueen suurimmassa saaressa on jatkettu muutostöitä vuonna 2022, huomioiden myös käyttäjiltä tullutta palautetta. Saunan puuvajan viereen on tehty kulkusilta, jota pitkin saunojien on helppo laskeutua rappusia pitkin mereen pulahtamaan. Asialistalla on myös rappusten lisääminen toiseen venelaituriin, jotta laiturille nouseminen helpottuu erityisesti veden ollessa matalalla.

Käyttäjäpalautteen perusteella toiseen uusista katoksista asennettiin tulisija, koska saaristo-olosuhteissa tarve säänsuojassa lämmittelyyn koettiin tärkeäksi. Uuvin uusissa taukorakenteissa ajatuksena on kuitenkin katseen kääntyminen luontoon: siinä missä monet katokset ja tulipaikat kannustavat usein suuntaamaan katseen sisäänpäin, katoksen keskellä olevaan tulisijaan, Uuvin taukorakenteissa katse suuntautuu ulos ympäröivään maisemaan. Stora Halsön tulentekoon liittyvät palvelut keskittyvät jatkossa uusien katosten luokse, jonne on tarvittaessa myös helppo saada mahtumaan lisää rakenteita. Vanha hyvin palvellut keittokatos kierrätettiin rakennusmateriaaliksi muualle.

Nyt Stora Halsössa kävijöitä palvelee siis kaksi tulipaikkaa. On kuitenkin syytä muistaa, että metsä- tai ruohikkopalovaaran ollessa voimassa Uuvin alueilla tulenteko on kielletty kaikenlaisilla tulipaikoilla, myös katoksissa!

Bergudden

Berguddenin palveluvarustus uusitaan tukemaan maiseman ainutlaatuisuutta, ja mahdollistamaan alueen monipuolinen käyttö jatkossakin. Komea uusi katselulava ja kaksi tulipaikkaa valmistuvat lokakuun loppuun mennessä, ja ne kaikki palvelevat myös esteettömyyttä kaipaavia kävijöitä. Lisäksi alueelta löytyy uudet esteettömät puuvaja, käymälä ja pysäköinti.

Reitit

Kopparnäs-Störsvikin reittivalikoiman kasvattaminen on jatkunut koko kesän ajan. Valmiiksi on saatu Brändöskatans bulevard, 2,9 km pituinen rengasreitti, jonka lähtö- ja päätepiste on Sandfjärden. Reitti kulkee merenrannan leveähköä ja tasaista ”bulevardia” pitkin Brändöskatanin niemelle, josta se sukeltaa metsään ja Långmossabergetin kalliolle ihastelemaan edessään aukeavaa merimaisemaa.

Pirttisaari (Porvoo)

Harvinaisen monipuolisen ja helposti saavutettavan Pirttisaaren kehittämistoimet ovat alkaneet. Kesän aikana uusittiin saaren viitoitus, ja alueelle vaihdettiin ajantasaiset infotaulut. Svartvikenin retkisatamaan ja kylän yhteysaluslaiturille saapuvien kävijöiden on nyt helppo löytää tiensä saariston kulttuurimaisemien halki virkistysalueelle, jossa sotahistoriasta kertovat muistomerkit sulautuvat avaraan merimaisemaan.

Palakoski (Vihti)

Palakoskella on tehty tien kunnostus, ja jatkossa alueelle pitäisi päästä ilman maastoautoa rospuuttoaikanakin. Palakoskella on koko kauden ajan kerätty myös vastauksia kävijätutkimukseen, jonka tuloksia hyödynnetään jatkossa alueen kehittämiseen.

Piilolammi (Hyvinkää)

Piilolammilta löytyy nyt kattava valikoima esteettömiä palveluita, sillä alueelle on rakennettu uusi esteetön käymälä. Sen lisäksi alueelta löytyy esteetön tulipaikka, jonne johtava reitti on sangen tasainen. Lisäksi alueelle rakennettiin toinen tulipaikka, joka sijaitsee vanhan torpan pihapiirin kohdalla. Sen ympäristö voi hyvin houkutella myös telttailemaan.

Varlaxudden (Porvoo)

Huikean suositun Varlaxuddenin pysäköintipaikkaa laajennettiin kesällä, ja muutenkin alueella tapahtuu! Alueen pohjoisosaan valmistuu kokonaan uusi, esteettömien palveluiden alue, jonka rakennustyöt ovat jo hyvällä mallilla. Tulevaisuudessa alue vastaanottaakin kaikennäköisiä kävijöitä hulppeiden palveluiden äärelle, ihailemaan maisemia ja nauttimaan merituulista.