Palakoski friluftsområde har genomgått ett antal förnyelser som börjar vara klara. I och med förnyelserna erbjuder området ännu mera möjligheter för friluftsmänniskor som på olika sätt vill njuta av naturen, speciellt för sådana som gillar ståtliga landskap och strömmande vatten.

På området finns två utmärkta leder. Du kan bekanta dig med friluftsområdets mångsidiga natur som består av bergskrön, stenblock, martallar, forsar och sjöstränder genom att följa Palakoskirundan (Palakoskenkierros). Det går en utmärkt led direkt från parkeringsplatsen till Mummusalis utsiktsplats. Om du tar den kortaste leden hinner du ännu efter arbetsdagen njuta av landskapet som färgas av solnedgången. Båda lederna leder till Palokoski strand, där du på vintern kan stöta på strömstaren.

Områdets trappor förnyades så att de blev säkra och Mummusali fick pausbänkar så att man ska kunna beundra Palojoki dalgång. Parkeringsområdet har en uppdaterad infotavla samt en toalett.

Området har charmat besökarna i sådan grad att det finns behov av att utvidga parkeringsområdet snarast. Utvidgningen utreds och kommer att göras så fort som möjligt. Det finns också en tillfällig parkeringsplatsen när Palakosken metsätie svänger till friluftsområdet.
De som gör utflykter i Palakoski bör förbereda sig på kall färdkost eller utrusta sig med stormkök, för området har varken eldplats eller vedservice. Under sensommaren kan man fylla korgen med skogens håvor, som i Palakoski utgörs av åtminstone blåbär, odon och trattkantareller.