Teksti: Sini Veuro/Uuvi

Euroopan ulkoilevimmalle kansalle on nyt ilouutisia: kansallisen ulkoilutietopalvelun eli Luontoon-palvelun beta-versio on juuri auennut! Palvelusta on mahdollista löytää retkipaikkoja vuoden jokaiselle päivälle Suomenlahden saaristosta pohjoisen suurtuntureille asti. Se, kuinka kattavasti ja inspiroivasti tietoa maamme retkikohteista ja ulkoilumahdollisuuksista on tarjolla, riippuu meistä alan toimijoista: alueiden ja palveluiden ylläpitäjistä.

Eli kysymys kuuluukin: kuka teidän organisaatiossanne päivittää ulkoilu- ja retkeilypalveluiden paikkatietoa? Kenen työpöydälle osuu parhaiten palveluita ja alueita kuvaileva sisällön tuotanto? Kenen on mahdollisuus ottaa palveluista ja alueista kuvia, joiden innostamina ulkoilijat löytäisivät hienoihin paikkoihin?

Parhaimmillaan Luontoon-palvelusta kehittyy suomalaisen ulkoilun lippulaivatuote, jota haluavat ja osaavat käyttää kaikki retkeilykokemuksesta riippumatta. Luontoon-palvelun yleisö on jo valmiina, sillä beta-version on tarkoitus muuttaa vielä vuoden 2024 aikana Metsähallituksen ylläpitämään Luontoon.fi-osoitteeseen. Tämänhetkisellä Luontoon.fi-palvelulla on noin miljoona käyttäjää vuosittain. Kukapa ei haluaisi tavoittaa niin suurta käyttäjäjoukkoa?

Mikä tämä juttu oikein on?

Yhdeltä luukulta tietoa koko Suomen ulkoilu- ja retkeilymahdollisuuksista.

Miksi ihmeessä?

Ympäristöministeriön laatiman kansallisen luonnon virkistyskäyttöstrategian keskeisenä tavoitteena on alan toimijoiden yhteistyön vahvistaminen. Strategian toimintaohjelmassa merkittäväksi konkreettiseksi käytännön teoksi on kirjattu kansallisen ulkoilutietopalvelun tuottaminen.

Siis kuka tämän on tehnyt?

Ulkoilutietopalvelun kehityksestä vastaa Metsähallitus.  

Okei okei. Vähän kiinnostaa. Miten ne meidän kohteet sinne sitten saadaan?

Valtakunnallinen liikunnan paikkatietojärjestelmä (LIPAS) toimii sisällönsyötön välineenä ulkoilutietopalveluun. Ulkoilupalvelun myötä LIPAS-järjestelmässä voi lisätä paikkoihin ja palveluihin liittyvää tekstiä, valokuvia ja vaikka videoita. Myös alueiden säännöistä ja palveluiden esteettömyydestä voi kertoa kattavasti.

Puhuuko palvelu englantia?

Palveluun voi lisätä suomen ja ruotsin kielen lisäksi myös englanninkielistä sisältöä, joten se on varsin laajan yleisön käytettävissä.

Ei meillä ole tällaiseen aikaa tai ihmisiä!

Sisältöjen luominen uusiin järjestelmiin on aina työlästä. Jos tuntuu, että omat kädet eivät riitä Luontoon-palvelun sisällön luomiseen, voi työn tehdä myös toinen nimetty ja koulutettu taho (esim. ulkoilujärjestö, yritys, muu paikallinen toimija). Suomen Latu koordinoi apukäsiä.

Luodaan yhdessä kattava, luotettava ja innostava palvelu, jonka avulla kaikkien on mahdollista löytää itselleen sopiva ulkoilupaikka!