Teksti: Silva Sallamaa & Sini Veuro / Uuvi

Olemme kutsuneet lounastreffeille Lennart Petterssonin, joka työskentelee vapaa-ajan markkinointiin suuntautuneena erityisasiantuntijana Espoon kaupungin matkailumarkkinointiyhtiö Visit Espoossa. Visit Espoo koordinoi alueen matkailuyrittäjien yhteistyöverkostoa ja auttaa yrittäjiä kehittämään toimintaa ja tuotteita. Lennartilla on aina kerrottavaa lennokkaista uusista ideoista sekä inspiroivia tarinoita jo toteutuneista luontomatkailutuotteista, jotka palvelevat niin lähiseudun ulkoilijoita kuin kauempaa saapuvia matkalaisiakin.

Viimeksi tavatessamme Lennart kertoi viime kesänä Espoon saaristossa toteutetuista tuotekokeiluista. Niihin kuuluivat esimerkiksi purjehtimista ja huipputasoista ruokaa yhdistänyt elämys avomeriravintola Ulapassa sekä tuote, jossa asiakkaat pääsivät nauttimaan avomerimelonnasta tukialuksen turvin – ja paluumatkan ratoksi vieläpä saunomaan! Tämänpäiväisen tapaamisen tavoitteena onkin selvittää, miksi Espoossa tuntuu syntyvän poikkeuksellisen paljon hyviä ideoita, ja miten ne saadaan myös toteutettua.

Lennartin juuret ovat Espoon saaristossa, ja kaupunki vaikuttaa hänelle rakas ja tärkeä. Hän on selvästi lounaspaikkamme vakikävijä. Ihmiset tulevat tervehtimään tuon tuostakin. Lounaan lomassa alkaa hahmottumaan, että juuri siihen on myös pyritty. Siis että Lennart olisi tuttu tyyppi mahdollisimman monelle.

Yhden luukun taktiikka

Espoon onni on sen sijainti meren rannalla sekä Nuuksion sydämen sattuminen kaupungin sisälle. Nuuksio on vetovoimainen ja houkuttelee itsessään jo paljon toimintoja, kiitos vahvan kansallispuistobrändin ja alueen pitkän retkeilyhistorian.

Merellisyyteen kaupungissa halutaan panostaa vahvasti. Yksi Espoon suuria onnistumisia on neljäkymmentä kilometriä pitkä Rantaraitti, jonka isäntänä Lennart myös tunnetaan. Hän toteaa, ettei ainutlaatuista merenrannan ulkoilureittiä lukuisine palveluineen olisi saatu aikaan ilman kaupunkiorganisaation vahvaa tahtotilaa. Kehitystyön kuluessa syntyi myös yhteinen näkemys siitä, että on viisainta nimetä yksi henkilö Rantaraitin kehittämisen kasvoiksi. Esimerkiksi yritystoiminnasta reitin varrella kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Rantaraitin isäntään, joka tuntee toimintaympäristön ja osaa auttaa alkuun. Näin uudet ideat eivät sammu kaupunkiorganisaation koukeroita ja alueen toimijaviidakkoa ihmetellessä.

Innostus tarttuu

Lennart myöntää olevansa kova innostumaan, ja sama meininki tuntuu vallitsevan muidenkin espoolaisten toimijoiden keskuudessa. Onnistumiset ruokkivat uusia ideoita ja houkuttelevat myös lisää tekijöitä luontomatkailuun ja sitä tukevaan yritystoimintaan kuten kahvila- ja ravintolapuolelle. Lennart kertoo ohjenuorana, että uusille avauksille sanotaan rohkeasti kyllä. Läheskään kaikki asiat eivät mene maaliin, mutta myös epäonnistuneista projekteista yritetään saada jotain oppia.

Juuri nyt Lennartia hykerryttää pöhinä pyöräilymatkailun ympärillä. Menneen kesän satsauksia olivat saaristovenereitti pyöräilijöille sekä Uuttamaata ja Kymenlaaksoa halkovan South by Cycle-reitin markkinointi. Ilahduttavaa oli myös huomata, että joulukuussa järjestettyyn pyörämatkailuseminaariin saatiin puhumaan suomalaisia alan johtavia tekijöitä – Espoo alkaa vähitellen tulla tunnetuksi pyöräilykaupunkina.

Lounaan loputtua toivotamme hyvät jatkot toisillemme. Kulman taakse katoaa tupsupipo, jonka sisällä muhii varmasti kiinnostavia uusia ideoita.