Teksti: Sini Veuro & Silva Sallamaa / Uuvi
Harmaa maaliskuinen perjantai Vantaan Kuusijärvellä. Hirsisen päärakennuksen edessä meitä odottaa Kuusijärven koordinaattori Anniina Laitala. Onneksi Anniinalla on ystävällinen hymy ja emännän otteet, sillä olo on hieman hämmentynyt. Mikä on tämä suositun oloinen paikka, jossa ihmiset talvisessa säässä käyskentelevät sankoin joukoin ulkona uimapuvut yllään?
Cafe Kuusijärven lounaskattauksen äärellä Anniina Laitala kertoo alueen vaiheista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Nykyisen kaltaisena virkistysalueena Kuusijärvi on toiminut 70-luvulta lähtien, ja vähitellen se on kehittynyt kesäisestä uimarantakohteesta ympärivuotisesti toimivaksi ulkoilualueeksi, jonka pururadat, ladut, savusauna- ja avantouintimahdollisuudet sekä kahvila- ja ravintolapalvelut ja kokoustilat muodostavat monipuolisen kokonaisuuden. Koronan buustaama lähivirkistyksen suosion kasvu näkyy täälläkin voimakkaasti, ja sitä vahvistaa Kuusijärven uudehko rooli Sipoonkorven kansallispuiston tärkeänä lähtöporttina. Joulukuussa 2019 valmistunut Vanhan Porvoontien ylittävä Sudentassun silta yhdistää Kuusijärven virkistysalueen Sipoonkorven kansallispuistoon, ja upean arkkitehtuurinsa ansiosta toimii myös itsessään vetonaulana.
Suuri suosio aiheuttaa kuitenkin myös kovia paineita alueelle, jonka rakennuksista osa on yli 40 vuotta vanhoja ja uusimisen tarpeessa. Myös kapasiteettia on tarpeen kasvattaa, sillä esimerkiksi savusaunoihin pääsyä voi nykyisellään joutua odottamaan yli tunnin. Alueella ei ole tehty vielä säännöllistä kävijätutkimusta tai -laskentaa, mutta viime vuonna kävijälaskentaa pilotoitiin kahdella laskentapisteellä. Datan mukaan Kuusijärvellä käydään pulahtamassa jo varhain aamulla, ja kesäkausi on vilkkainta aikaa. Kaikkiaan käyntejä Kuusijärven alueella arvioidaan olevan noin 500 000 vuodessa. Maksavia asiakkaita on vuodessa yli 300 000. Vaikka vantaalaiset ovat suurin kävijäryhmä, saapuu tulijoita ympäri pääkaupunkiseutua. Kuusijärven tunnelma on niin uniikki, että sitä esitellään mielellään myös kauempaa saapuville vieraille.
Tasapainoilua kantokyvyn ja kasvun välillä
Kuusijärven kehittäminen on Vantaan kaupungin kärkihanke, ja pitkälle ja monivaiheiselle projektille on katsottu parhaaksi nimetä oma koordinaattori, joka pitelee lukuisia lankoja käsissään. Hommaan on vaikea kuvitella sopivampaa henkilöä kuin Anniina Laitala, jolla on taustallaan pitkä ja monipuolinen työura Vantaan kaupungilla erilaisissa hallinnollisissa tehtävissä sekä tuoretta osaamista eräoppaan ja seikkailukasvatuksen opinnoista.
Anniinan mukaan Kuusijärven kehittäminen on tasapainoilua kasvavien käyntimäärien, niihin vastaavien palveluiden ja toisaalta alueen kestävyyden, kantokyvyn ja luontoarvojen säilyttämisen välillä. Hyvä esimerkki tästä on pysäköintialue, jonka laajentamistöiden pitäisi valmistua syksyllä. Sen jälkeen pysäköintipaikkojen määrä on 390, suunnilleen tuplat vanhasta, eikö tämänkään lisäyksen uskota taltuttavan alueella kuuluisiksi tulleita ajoittaisia ruuhkia. Varsinkin viikonloppuisin tulijoita olisi niin paljon, ettei sellaista määrää kävijöitä vetävää palvelukapasiteettia ole mahdollista rakentaa. Pysäköintihaasteisiin vastataankin tänä kesänä uudella HSL-bussilinjalla, joka liikennöi viikonloppuisin Tikkurilan ja Kuusijärven väliä. ”Bussilla biitsille” tarkoittaa varmaa pääsyä uimarannalle ilman pysäköintihaasteita.
Pitemmän tähtäimen suunnitelmissa on saunojen ja päärakennuksen uusiminen sekä vuokratilojen lisääminen. Paitsi palveluiden määrää, Kuusijärvellä pyritään lisäämään myös niiden monipuolisuutta ja soveltuvuutta erilaisille käyttäjäryhmille. Uusi pulkkamäki houkuttelee perheitä ja kuntoradat hiihtäjiä sekä lenkkeilijöitä. Työn alla on suuri esteetön tulipaikka aivan järven rannassa, ja suunnitelmissa siintää myös esteetön uimapaikka. Kaksi uutta savusaunaa pesutiloineen rakennetaan vuonna 2024, joista toinen pyritään toteuttamaan mahdollisimman esteettömäksi. Kuusijärven markkinoinnissa on tarkoitus panostaa opastukseen ja viestintään ja kertoa, kuinka ainutlaatuinen on Kuusijärvi Experience.
Verkostoyhteistyötä saunanlauteilla
Haastattelu on päättynyt ja on aika siirtyä testaamaan! Pikainen vaihto uikkareihin ja kylpytakkeihin, ja hilpaisemme jäisen ja lumisen pihan yli kohti savusaunoja. Sauna on pimeä ennen kuin silmät tottuvat. Lauteelta huudellaan, että täällä on tilaa. Siihen luottaen kiipeämme ylemmäs. Mikä onni ja autuus, miten turvallinen olo! Lauteilla Anniina Laitala palaa aiemmin esittämäämme kysymykseen, mikä on parasta hänen työssään. Se on varmastikin eri ihmisten kanssa verkostoissa toimiminen. Tästä on vaikea olla eri mieltä, ja joskus verkostoyhteistyö konkretisoituu yhdessä saunanlauteilla istumiseen.
Vettä valutetaan hiljaksiin kiukaalle, joka vastaa viiveellä mutta lämpimästi. Tämä toistetaan tarpeeksi monta kertaa, kunnes läpi talven auki pidetty avanto kutsuu. Jotkut meistä viipyvät siellä pitkään, toiset lyhyesti, mutta kaikki nauttien. Kuusijärvi Experience ei jätä kylmäksi, vaan kokemus saa haluamaan lisää. Milloin tänne ehtisi seuraavan kerran? Se taitaa olla monella muullakin mielessä täältä lähtiessä.